top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHadewijch Heyvaert

De loopbaanlessen van Kompas-coach Hadewijch

Hadewijch is sinds 2014 gepassioneerd loopbaancoach bij Kompas. Wat heeft zij geleerd uit haar eigen loopbaan?

  • Leer jezelf en je eigen handleiding kennen Wat verwacht jij van een job, wat heb je nodig om je goed te voelen in je leven en op de werkvloer? Welke plaats heeft werk in jouw leven? Ken je de antwoorden hierop niet, dan maak je loopbaankeuzes in het wilde weg, en weet je niet hoe bij te sturen als je te weinig werkplezier ervaart. Jezelf en je eigen handleiding leren kennen, vraagt tijd. Bovendien verander je als mens ook doorheen verschillende levensfases, wat het nog ingewikkelder maakt. Gun jezelf de tijd en de ruimte om jezelf echt goed te leren kennen. Dat gaat niet alleen over nadenken, maar ook over voelen en doen.

  • Laat je bij loopbaankeuzes bijstaan door een deskundige professional ipv alleen door vrienden, je partner of je ouders Een goeie loopbaanbegeleider stelt vragen die veel dieper gaan dan die van je partner of een vriend. Mensen in je omgeving kennen jou goed, maar weten meestal niet wat er allemaal komt kijken bij loopbaankeuzes. Bovendien geven zij advies vanuit hun eigen ervaring, eigen normen en waarden, of vanuit eigen angsten. Denk jij bijvoorbeeld aan demotie (‘een stap terugzetten’), dan raden ze dat waarschijnlijk af, terwijl het een heel goeie stap kan zijn. Zelf volgde ik doorheen mijn (+ 25-jarige) loopbaan drie keer loopbaanbegeleiding, waardoor ik mezelf al jaren een gelukkige professional kan noemen, die weet hoe bij te sturen indien nodig. Is een coachingtraject echt je ding niet, zoek dan andere manieren – bijvoorbeeld blogs, boeken of podcasts – om meer te weten te komen over loopbaankeuzes.

  • Bepaal je eigen definitie voor succes Deze tip zou ook kunnen luiden: stop met jezelf te vergelijken met anderen. Dat je beste vriendin gelukkig is in een topjob met bijbehorend loon, zegt niks over wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn in je job en je leven. Onze maatschappij begint gelukkig af te stappen van de eenzijdige visie, als zou ‘succes’ betekenen dat je de maatschappelijke ladder beklimt en steeds meer verdient. Eigenlijk zijn er evenveel definities van succes als er mensen zijn. Als je graag bij je pensioen tevreden wil terugkijken op je leven en loopbaan, dan denk je best regelmatig eens na over wat op dit moment van je leven jouw eigen definitie van succes is.

Kortom: laat je inspireren door anderen - deskundige professionals en mensen in je omgeving - maar ga consequent je eigen pad en niet dan van iemand anders.
126 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page