top of page
Zoeken
Foto van schrijverHadewijch Heyvaert

Als denken zou volstaan om gelukkig te zijn...

Bijgewerkt op: 12 mei 2022

Als nadenken zou volstaan om gelukkig te zijn, dan zou het leven simpeler zijn. Bijna iedereen die bij Kompas start met loopbaanbegeleiding, heeft al veel nagedacht - vaak zelfs eindeloos gepiekerd - over zijn of haar job en loopbaan. En toch leidt dat niet naar groter werkgeluk. Hoe dat komt?

  1. Een mens is uitgerust om te denken, te voelen en te doen. En het is pas in het samenspel van denken, voelen en doen dat er echt mooie dingen ontstaan. Denken (op de juiste manier, zie punt 2) geeft slechts een stukje van alle informatie die je nodig hebt om goeie beslissingen te nemen. Om echt te weten te komen wat bij je past en welke stap klopt, is het nodig om ook je gevoel erbij te betrekken en om (kleine of grote) acties te ondernemen. Dan krijg je een volledig plaatje en mag je gerust zijn dat je er alles aan gedaan hebt om een goeie beslissing te nemen in jouw leven en loopbaan.

  2. Denken over je loopbaan is niet zo gemakkelijk, dat merken de Kompas-coaches telkens weer. Als mensen voelen dat er iets wringt in hun job, hebben ze daar weinig 'taal' voor. Ze kunnen dus niet echt zien wat er precies scheelt, terwijl een ervaren coach dat vaak heel snel ziet. Loopbaancoaching is dan ook een vak apart, en dat vak beheersen de Kompas-coaches (elk met minstens acht jaar ervaring!) als de beste. Je krijgt in loopbaanbegeleiding heel wat tools om preciezer te leren nadenken over je job en je krijgt continue feedback van een topcoach. Je gaat dus sowieso buiten met heel wat inzichten.

Maar zoals gezegd: inzicht alleen is niet de weg naar meer (werk)geluk. Daarvoor zal altijd actie nodig zijn, groot of klein. Enkele voorbeelden:

  • Praten met je partner over je wens om minder te gaan werken en samen jullie financiën bekijken.

  • Je baas aanspreken over je onvrede met de richting waarin je job evolueert.

  • Een korte online opleiding volgen om te voelen of de nieuwe richting die je boeit, ook echt iets voor jou is (dromen kunnen soms echt bedrog blijken, zeker als je ongelukkig bent in je huidige job en snel weg wil geraken).

  • Vacatures bekijken om inzicht te krijgen in de huidige arbeidsmarkt.

  • Een LinkedIn profiel aanmaken om jezelf zichtbaarder te maken en kennis op te doen over voor jou relevante domeinen.

  • Een motivatiebrief schrijven voor je droomjob, ook al stress je er enorm over of je wel alles in huis hebt voor die job.

  • Spannende netwerkgesprekken voeren, waarin je nagaat waar er mogelijkheden zijn (los van jobs die online gepubliceerd zijn).

  • Op sollicitatiegesprek gaan, ook al ben je nog niet zeker of je gaat veranderen van job.

  • ...

In je hoofd blijven voelt misschien veiliger, maar blokkeert vaak alle mogelijkheden voor verandering. Mensen die in begeleiding gaan, willen juist graag iets veranderen in hun leven... Daarvoor is er dus meer nodig dan een coach met goeie inzichten: iemand die jou kan helpen stappen te zetten zodat jij je beter voelt in jouw leven. Vandaar dat alle Kompas-coaches ook opgeleid zijn in ACT (Acceptance & Commitment Therapy) en over heel veel tools beschikken om mensen 'uit hun hoofd, in hun leven' te brengen (naar een bekend boek over ACT: 'Uit je hoofd, in het leven' van Steve Hayes).



111 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page