top of page

GETUIGENISSEN

Hoe de combinatie van individuele loopbaancoaching met een ACT-reeks werkte voor Helene

"Al geruime tijd kampte ik in mijn job met sluimerende ambivalente gevoelens waar ik maar niet uit geraakte. Daarom besliste ik om loopbaanbegeleiding een kans te geven.  De gesprekken met Hadewijch en de gerichte oefeningen gaven me al snel inzicht in de aspecten van mijn job die me parten spelen: evenwicht werk privé, “harde” bedrijfscultuur, onbegrensd takenpakket,… Dat vond ik al een hele hulp, maar het was me niet duidelijk wat ik eruit moest concluderen: een andere job zoeken, of leren om anders in mijn job te staan?

Toen vertelde de loopbaancoach me dat ze een opleiding ACT had afgerond en een avondreeks ging organiseren. Toen ik haar erover hoorde spreken en erover las, vond ik de basisprincipes van ACT op het eerste gezicht interessant, maar ook wel een beetje abstract. Ik twijfelde wat om aan de avondreeks deel te nemen, mede omwille van het relatief hoge prijskaartje. Ik hakte de knoop uiteindelijk door omdat ik al lang op zoek was naar fundamentele verandering en iets in mij me vertelde dat ik dit maar eens moest proberen. En spijt kreeg ik niet. De workshops waren voor mij een echte eye opener. Ik ging beseffen hoe je anders naar de zaken kan kijken. Hoe gedachten en gevoelens soms misleidend kunnen zijn, hoe vechten tegen moeilijke gedachten en gevoelens geen zin heeft en ze uiteindelijk alleen maar versterkt, en vooral hoe ik in de loop der jaren verwijderd was geraakt van mijn eigen waarden. Ik vond het heel knap hoe de begeleidster erin slaagde om door middel van heldere theoretische beschouwingen en een aantal oefeningen de filosofie van ACT over te brengen.     

Ik kan iedereen aanraden om kennis te maken met ACT. De enige voorwaarde is dat je ervoor openstaat. Bovendien kunnen de ACT-principes volgens mij ook perfect toegepast worden op alle facetten van het leven, niet enkel op het werk. Na afloop van de training wist ik dat de echte uitdaging nu was om die theoretische inzichten verder toe te passen in het dagelijkse leven. Gelukkig verwees de loopbaanbegeleidster me door naar een mindfulness/ACT-therapeut om hierin verder begeleid te kunnen worden. Met haar tracht ik nu mijn pad naar een “waardevol” leven verder te bewandelen. Ik ervaar vandaag al een pak meer innerlijke rust. Ik probeer minder met mijn gedachten en gevoelens te worstelen en ze te accepteren. Ik observeer ze, maar geloof ze niet blindelings meer. Ik probeer nu mijn waarden als kompas te gebruiken, en ik herken nu beter welke innerlijke “monstertjes” me van mijn pad doen afdwalen en ervoor zorgen dat ik in cirkeltjes ga draaien.  Als ik voldoende in contact ben met mijn waarden, komt de rust vanzelf, en zal het te volgen pad duidelijk aangegeven staan."

Neem jij je loopbaan in handen?
bottom of page