top of page

GETUIGENISSEN

Van IT-consulting naar een job als buschauffeur en klusjesman 

Kevin Mommaerts behaalde een masterdiploma en had een carrière van tien jaar in de privé sector, onder andere als business analist en functioneel analist. Na de geboorte van zijn eerste kind begon Kevin te beseffen dat de balans werk-privé niet goed zat. Hij klopt aan bij Kompas voor loopbaanbegeleiding en besliste om een drastische carrièreswitch te maken. Kevin is nu klusjesman en buschauffeur in Tehuis Etterbeek en is tevreden met het nieuwe evenwicht tussen zijn werk en zijn privé leven. Niet iedere carrièrewending hoeft zo drastisch te zijn, maar het verhaal van Kevin is zeker inspirerend! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kevin, voor jou was het op een bepaald moment duidelijk dat je niet meer aan de slag wou blijven als IT-consultant in de privé sector. Maar wist je onmiddellijk wat je dan wel wilde doen?

Ik wist inderdaad enkel wat ik zeker niet terug wou gaan doen, maar aangezien ik altijd dit type werk gedaan had, kon ik me niet zo goed een idee vormen van wat ik wel graag zou doen. Ik schuimde het internet af naar verschillende types job die hopelijk wat meer bij me zouden passen zonder een echt doel van ‘dit wil ik’. Er werd me aangeraden om met Kompas contact op te nemen voor loopbaanbegeleiding. Daar leerde ik wat mijn sterktes en verlangens op gebied van werk nu echt waren en waar ik voor moest opletten. Zonder een concreet doel te geven, gaf dit wel een richting waardoor ik meer leerde waar ik op moest letten bij het lezen van een functieprofiel. Zo bleek onder andere dat ik beter fungeer in een minder formele omgeving waar er niet teveel druk bestaat. Ook gedij ik het best in een dienstverlenende rol waar ik mijn voldoening haal uit de hulp die ik andere mensen kan bieden. Uiteindelijk vertelde mijn vrouw me over een job in een internaat waar een positie als buschauffeur openstond die ze maar niet ingevuld konden krijgen. Ik ben gaan informeren of het mogelijk was om een opleiding te volgen tot buschauffeur om hierna de positie in te kunnen vullen. Aangezien ik in deze job de kinderen ‘s morgens en s’ avonds moet rondbrengen, kan ik ook tijd opsparen om tijdens de schoolverloven wat meer thuis te blijven. Op andere momenten assisteer ik de klusjesman. Dit geeft me veel variatie in mijn werk en naast de voldoening die ik er van krijg om met kinderen bezig te zijn eerder dan met cijfers, leer ik nog heel wat bij dat ik thuis ook kan toepassen.

Wat is voor jou belangrijk in een job? Wat geeft jou het meest energie? En zijn die elementen aanwezig in je huidige job?

In dit type job zijn er weinig deadlines die moeten gehaald worden, waardoor er heel wat druk wegvalt en ik me gelukkiger kan voelen bij wat ik doe. Ik kom nu elke dag thuis en hoef me van weinig nog iets aan te trekken. Met de collega's kan ik een babbeltje doen in een meer familiale sfeer dan ik gewoon was in een groter bedrijf. Wat mij ook veel deugd doet is dat de dag begint en eindigt met een vaste routine. Daarnaast is de bus uiteindelijk wel een persoonlijke verantwoordelijkheid, het gaat namelijk om een bus die enkel door mij gebruikt wordt en waarvan het regelen van het onderhoud of het kuisen enkel van mij afhangt. Dit geeft een beetje het gevoel van ‘mijn eigen bus’ te hebben om zorg voor te dragen, wat me toch een gevoel van autonomie geeft. 

Waren er ook zaken die je moeilijk vond in het proces van veranderen van een job op masterniveau naar een job als klusjesman/chauffeur? Of zaken die je nu als een nadeel ervaart?

In mijn vorige job was het normaal dat ik zelf pro-actief met oplossingen kwam voor bepaalde problemen die zich stelden. De problemen waar ik nu kom voor te staan zijn uiteraard anders van aard, maar aangezien ik het hiervoor niet zo gewend was om te klussen zijn ze vast en zeker nog een uitdaging. Aangezien ik heel wat bij te leren heb, dien ik nog veel vragen te stellen, maar ik krijg toch flink wat zeggenschap in de manier waarop ik het aanpak. Mogelijks kan het zijn dat ik wat sneller verveling zal beginnen ervaren indien de taken te weinig intellectueel zouden zijn, maar dit kan ik opvangen door wat meer te lezen en te studeren. Daarnaast ben ik ook van plan om op termijn een activiteit in bijberoep uit te bouwen wat me dan waarschijnlijk terug wat uitdaging zal geven, maar waar ik mijn eigen baas over kan blijven.

Wil je zelf nog iets kwijt over je loopbaanswitch?

Het financiële aspect heeft me lang tegengehouden… Ik was niet zo lang geleden vader geworden en dacht dat dit een carrièreswitch sowieso op een financieel fiasco zou uitdraaien. Het kon echter gewoonweg zo niet verder, daarom heb ik het er op gewaagd na grondig overleg met mijn vrouw. We hebben onze spaar- en uitgavegewoontes aangepast maar leven daarom niet minder gelukkig. De tijd die ik over heb voor mijn gezin is het mij zeker waard...

kevinmommaerts.jpg
Neem jij je loopbaan in handen?
bottom of page