top of page
How to ACT @ work: ACT-avondreeks
voor werknemers en zelfstandigen

Kompas werkt al sinds 2014 met ACT (Acceptance & Commitment Therapy), een gedragsmatige aanpak die heel goed werkt bij oa burn-out, zowel individueel als in groepsverband. Sinds 2014 gingen bij Kompas al een dertigtal ACT-groepen door: we mogen onszelf dus absoluut experten noemen op vlak van ACT en werk! 

Herken jij jezelf in deze vragen of klachten?

 • Ik weet wat ik wil op werkvlak, maar ik kom er niet toe.

 • Ik wil herstarten na een ziekteperiode en wil het graag anders aanpakken dan voordien.

 • Ik kan mijn werk ’s avonds niet loslaten, ik blijf erover piekeren.

 • Bij een conflict met een collega reageer ik gevoelig.

 • Ik leg de lat hoog en dit bezorgt me veel stress.

 • Ik wil meer uit mezelf en mijn loopbaan halen, maar heb geen idee hoe.

 • Ik ben angstig als ik een presentatie moet geven en slaap dan nachtenlang slecht.

 • Mijn werk put mij uit, ik vind er hoe langer hoe minder plezier in.
   

Deze reeks kan ook gevolgd worden in combinatie met individuele loopbaanbegeleiding, en kan ook zinvol zijn wanneer je al loopbaanbegeleiding achter de rug hebt bij Kompas of elders, ter opfrissing of ter verdieping. 

Deze reeks is niet bedoeld om HR-professionals/coaches/therapeuten ACT te leren toepassen met cliënten. Je kan wel - net als elke werknemer of zelfstandige - deelnemen om zelf sterker in je schoenen te staan op de werkvloer.

Voor extra info over de avondreeks kan je loopbaancoach Hadewijch Heyvaert contacteren via 0473/32.68.52 of h.heyvaert@loopbaankompas.be.

Deelnemers aan eerdere ACT-avondreeksen zeiden het volgende: 

 • "Heel erg bedankt voor deze voor mij erg nuttige cursus, een prima vervolg op de eerdere loopbaanbegeleiding die ik volgde bij jou. Een echte eye-opener ook, voor mij persoonlijk. Ik ben me nu veel bewuster van de manier waarop ik naar de dingen kijk en hoe ik in het leven sta. Dikke merci!" (Sabine D)

 • Ook Helene is enthousiast over de combinatie van loopbaancoaching met de ACT-reeks

 • “Voor mij was deze reeks heel bruikbaar en concreet.”

 • "Ik heb het gevoel dat het op erg korte tijd iets in mij heeft veranderd, dat ik meer in balans ben. Meer kan relativeren en afstand nemen. Hopen dat dit blijft! Ik ben ACT aan erg veel vrienden aan het aanraden, het zou zo waardevol zijn voor heel veel mensen."

 • “Deze reeks was een eye-opener, door de trainer goed aan de man (vrouw) gebracht.”
   

Wat is Acceptance & Commitment Therapie (ACT)?

 • Niet wàt we allemaal voelen is het probleem, wél dat we het niet goed durven voelen en worstelen met het omgaan met wat we voelen.
  ACT leert je om ruimte te geven aan alles wat je ervaart, op de eerste plaats aan moeilijke gevoelens: niet door je te laten overspoelen door deze gevoelens of door te leren hoe je ze kan wegduwen, maar via een soort “gulden middenweg”.

 • Niet dat we veel denken of de inhoud van ons denken is het probleem, wél dat we onze gedachten allemaal klakkeloos geloven.
  ACT leert je hoe je je gedachten en gevoelens minder serieus kan nemen. Gedachten zijn geen feiten: geloof dus niet alles wat je denkt, er is niet altijd een link tussen wat je denkt en de realiteit.

 • Alles wat er in ons omgaat, mag er zijn, maar niet per se als leidraad voor onze acties en keuzes.
  ACT leert je om je te blijven focussen op wat je echt belangrijk vindt in je leven en om je niet te laten afleiden door belemmerende gedachten.

Wat biedt een ACT-reeks?

Gedurende de 5 sessies maak je kennis met zes vaardigheden die nodig zijn om ACT toe te passen in je eigen leven: 
 

 1. contact maken met het hier en nu i.p.v. vast te hangen in het verleden of de toekomst

 2. oncontroleerbare pijnlijke ervaringen leren omarmen i.p.v. ertegen te vechten of ze proberen te vermijden: aan de hand van oefeningen die je leren hoe je deze ervaringen met je mee kan dragen en deze te nemen zoals ze zijn

 3. afstand nemen van je niet-helpende gedachten i.p.v. ermee samen te vallen en ernaar te handelen: aan de hand van oefeningen die je leren hoe je deze gedachten kan observeren en benoemen en waarbij je bijgevolg de afstand tussen jezelf en deze gedachten zal ervaren

 4. op een andere manier leren kijken naar jezelf i.p.v. te versmelten met een negatief zelfbeeld: aan de hand van oefeningen die je leren hoe je meer compassie kan hebben voor jezelf en oefeningen die je leren om een afstand in te bouwen tussen jezelf en je gedachten en beschrijvingen over jezelf

 5. stilstaan bij de zaken in het leven die je echt belangrijk vindt: aan de hand van oefeningen die je leren hoe je meer voeling kan krijgen met deze levenswaarden

 6. investeren in je waarden: aan de hand van oefeningen die je leren hoe je concreet meer kan leven volgens je waarden

Wat kost het?

Een ACT-reeks kost 296,50 euro inclusief BTW voor 5 sessies van 2,5u. (245 euro excl BTW). Hiervoor krijg je: 

 • Een telefonische intake om na te gaan of de reeks kan beantwoorden aan jouw vragen en geschikt is op dit moment (de cursus is geschikt voor angst-, stress- en/of depressieve klachten behalve wanneer je op dit moment in een acute fase van een depressie zit of een trauma aan het verwerken bent: dan bekijken we een geschikte doorverwijzing).

 • 5 avonden ACT-training, toegepast op werk en loopbaanvragen, gegeven door een zeer ervaren loopbaancoach en ACT-trainer.

 • Voor elke avond ontvang je een powerpoint en daarnaast een reeks oefeningen, die deels in groep en deels thuis op eigen tempo gedaan worden. Je krijgt ook heel wat extra materiaal aangeboden (artikels, links etc).


Optioneel: je hebt het meest aan een ACT-reeks als je tijdens of na de reeks ook een individueel loopbaangesprek inplant met de ACT-trainer. Alles wat je in groep leert, kan je dan toepassen op jouw situatie. Dit gesprek kan je betalen met een VDAB-loopbaancheque of zonder loopbaancheque (prijs: 75 euro/uur incl BTW).
 

Waar en wanneer gaat de ACT-avondreeks door?

De reeks gaat door bij Kompas Loopbaancentrum, Willemsstraat 7 in Leuven (vlakbij het station), met minimum 9 en maximum 12 deelnemers. Uiteraard met aandacht voor alle geldende coronamaatregelen (mondmasker ophouden, Covid Safe Ticket of negatieve test voorleggen en gebruik van CO²-meter). Als je onverwacht niet kan deelnemen, neem dan contact op met de lesgever (0473/326852). 

Mocht de reeks omwille van corona niet live kunnen doorgaan, dan wordt ze uitgesteld en worden er in overleg nieuwe data gezocht. 
De ACT-cursus staat ook open voor mensen die geen individuele loopbaanbegeleiding volgen bij Kompas.

 Agenda

How to ACT @ work
ACT
LIVE avondreeks

Schrijf je in op onze nieuwsbrief als je graag op de hoogte blijft van nieuwe data!

Bij interesse mag je ons ook mailen op info@loopbaankompas.be.

bottom of page