We wensen het elkaar vaak toe, als we voor een uitdaging staan: "Succes!". Daarmee bedoelen we dat we hopen dat 'het lukt'. Maar wat is dat: lukken, of slagen? Een loopbaan wordt nog steeds vaak voorgesteld als een ladder, waar je steeds hoger op klimt. Hoe hoger de functie (met bijbehorend loonbriefje), hoe meer geslaagd de carrière.
Matcht dit met jouw loopbaan- en levenswaarden, dan is dat prima. Maar heel wat - vooral jongere - mensen ontdekken dat ze een andere definitie van succes hebben.
Succes kan evengoed betekenen dat je erin slaagt om een goeie balans te vinden tussen je werk en je privéleven - iets wat vaak aan bod komt in loopbaanbegeleiding. Heel wat mensen zien werk als maar een deel(tje) van het leven en vinden daarnaast andere zaken minstens even belangrijk, bijvoorbeeld veel tijd voor een belangrijke hobby, voor vrijwilligerswerk, voor de kinderen,... Veel cliënten merken dat ze dit evenwicht niet makkelijk vinden als ze het maatschappelijk beeld van de succesvolle carrièreladder op automatische piloot volgen.
Succes kan ook betekenen dat je resoluut gaat voor de job(s) die jij het liefst doet, waarvoor je met plezier uit je bed komt, waarbij je batterij opgeladen wordt. Iets waar we sowieso bij stilstaan tijdens loopbaanbegeleiding, want een 'succesvolle' job waarbij je batterij leegloopt kan je geen echt succes noemen...
Uiteraard wil iedereen van zijn/haar werk kunnen leven (liefst goed!). Toch zijn sommige van onze cliënten bereid er een lager loon bij te nemen als hun voldoening in de job groot is. Kevin, een universitair geschoolde cliënt maakt na loopbaanbegeleiding de overstap van de IT-sector naar een job als buschauffeur. Een moedige en succesvolle stap, zou je kunnen zeggen, vermits Kevin erg tevreden is met zijn nieuwe leven.
Jouw persoonlijk idee van succes kan (mijlen)ver weg liggen van het maatschappelijk ideaalbeeld. En dan vraagt het wat meer moed om je eigen pad te volgen.
Het traditionele beeld van de carrièreladder krijgen we mee van thuis uit en in de media. Als mens vergelijken we onszelf ook vaak met mensen in onze omgeving. We vinden dat we het pas 'goed doen' als we op de maatschappelijke ladder ongeveer hetzelfde als zij hebben bereikt. Vergelijken is menselijk, maar helpt niet om je eigen pad te lopen.
Sheryl Sandberg, COO van Facebook, raadt aan om het beeld van de carrièreladder te vervangen door dat van een klimrek in een speeltuin*. Dit geeft veel meer mogelijkheden en ruimte voor jouw verlangens in elke levensfase: op een klimrek kan je immers niet alleen naar boven of naar beneden, maar ook naar opzij (er is niet echt een 'boven').
In sommige levensfases wil je misschien graag klimmen op de carrièreladder, in andere wil je een zijweg nemen, en soms klopt het nog beter om een stap terug te zetten. Het beeld van 'steeds hoger klimmen' als ideaal is stilaan trouwens achterhaald, gezien onze huidige arbeidsmarkt zoveel flexibeler is geworden. En hebben we tijdens corona ook niet gemerkt dat de zogenaamde 'lagere' jobs (de minst betaalde jobs in de zorg, het onderwijs en in de voedingssector) de meest noodzakelijke bleken te zijn?
Hiermee willen we niet zeggen dat er iets mis is met de wens om een 'hogere' functie of een hoger loon te hebben. Klopt het voor jou, dan is dat prima! Het is alleen zonde om je beperkte tijd te geven aan ideaalbeelden die niet (meer) bij jou passen.
Tot slot nog wijze woorden van Paul Bulcke, bestuurder bij Nestlé*: "Mensen praten altijd over hoe je de top kunt bereiken. Maar waar je evengoed op voorbereid moet zijn, is de weg naar beneden. Net als een bergbeklimmer moet oefenen en zich moet voorbereiden op de klim én de veilige afdaling. De missie is pas geslaagd als je weer stevig op de grond staat. Zelfs een hooggeplaatste CEO van een groot bedrijf, blijft niet eeuwig op dat plaatsje zitten. Op een dag zul je een stap terug zetten. Kan je dan nog steeds gelukkig zijn?"
Bij Kompas Loopbaancentrum staan we tijdens loopbaanbegeleiding grondig stil bij jouw levens- en loopbaanwaarden. Want je werk staat uiteraard niet los van je leven, maar is er een deel van. Wil jij ook stilstaan bij jouw definitie van succes? Welkom!
* Overgenomen uit 'Making your way. De (hobbelige) weg naar succes en geluk in leven en werk' van Marion Debruyne & Katleen De Stobbeleir
コメント