top of page
Zoeken

Zoek jij een uitdagende of een comfortabele job?

Bijgewerkt op: 20 mei 2019

De nood aan uitdaging verschilt sterk van persoon tot persoon. De ene persoon heeft dagelijks voldoende uitdaging nodig, andere mensen zijn meer geneigd in hun comfortzone te blijven. Het is uiteraard belangrijk je comfortabel te voelen in je job. Zeker tijdens een periode waarin er in je privéleven veel gaande is (jonge kinderen, ziekte, verhuis,...) kan het deugd doen om in je job niet teveel stress te ervaren. Want uitdagende taken brengen nu eenmaal een zekere mate van stress met zich mee.


Anderzijds is een portie stress zeker niet altijd negatief! De meeste mensen blijken zich trouwens net het best te voelen als ze regelmatig stappen zetten buiten hun comfortzone. Zolang deze stappen tegelijk haalbaar én uitdagend zijn. Zijn de stappen té uitdagend, dan kom je soms al snel in je paniekzone terecht. En daar leer je niks meer bij. Blijft dit te lang duren, dan kan een burn-out het gevolg zijn. Zet je echter te weinig stappen om nieuwe zaken te leren, en blijf je continu ‘onder je niveau’? Dan leer je niks meer bij. Teveel in je comfortzone zitten leidt bij sommige mensen tot verveling of zelfs bore-out.

  • Hoe vaak zit jij in je huidige job in je leerzone?

  • Zit je regelmatig in de paniekzone?

  • Of ben je bijna altijd volledig op je gemak, zonder nog iets bij te leren?

  • Ben je tevreden met de mate van uitdaging in je job, en de mate van comfort?

Ondanks de grote verschillen in behoefte aan uitdaging, zijn er heel wat mensen die wel beseffen dat ze eigenlijk verlangen naar wat meer uitdaging, maar toch binnen hun comfortzone blijven. Dit gebeurt vaak uit onzekerheid en angst om door de mand te vallen als ze meer uitdagende opdrachten aannemen.


In onze huidige arbeidsmarkt, waar levenslang leren zo belangrijk is, lijkt het belangrijk om even stil te staan bij hoe je je kan blijven ontwikkelen als werknemer. Voel je dat je dit graag wil, maar dat je afgeremd wordt door onzekerheid en angst om door te mand te vallen? Check dan onze avondworkshop over Omgaan met het Imposter Syndrome. Ook tijdens individuele loopbaanbegeleiding kan je leren hoe je meer in je leerzone kan vertoeven op het werk!


170 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page