top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHadewijch Heyvaert

Zelfvertrouwen opbouwen tijdens corona

Bijgewerkt op: 29 okt. 2020

Dat werknemers heel veerkrachtig en flexibel zijn, merken we bij Kompas elke dag. En daar ondersteunen we onze cliënten ook in. Na dik een half jaar met coronamaatregelen merken we dat de nood aan ondersteuning groot is. Het gebrek aan duidelijk perspectief en de herfstige dagen maken het ons lastig.


Vragen en bedenkingen die we onder andere horen:

  • Heeft het nog zin om uit te kijken naar ander werk nu de economie het moeilijk heeft? Misschien speel ik beter op veilig, ook al ben ik niet gelukkig in mijn job.

  • Hoe keer ik na een burn-out terug naar de werkvloer in deze digitale tijden? Ik voel mij onzeker nu ik mijn collega's niet live kan terugzien en we heel mijn terugkeer online moeten voorbereiden.

  • Ik mis de contacten met klanten nu alles digitaal verloopt en ben daardoor het plezier in mijn job kwijt.

De wereld en arbeidsmarkt boezemt ons op dit moment niet al te veel vertrouwen in. Daarom is het des te belangrijker om te focussen op datgene wat je zelf in de hand hebt.


Wat heb je zoal zelf in de hand momenteel, als het over werk gaat:

  • Je kan ervoor kiezen om niet mee te gaan in gedachten als "nu kan ik veranderen van job wel vergeten, ik zit hier waarschijnlijk tot aan mijn pensioen" of "ik ga mijn leidinggevende nu niet aanspreken, online is dat gewoon te moeilijk". Negatieve gedachten zijn supernormaal, maar denk eraan: gedachten zijn géén feiten! En als gedachten je niet helpen, dan mag je ze gerust met een flinke korrel zout nemen. Om mensen hierbij te helpen, gebruiken we bij Kompas vaak methodieken uit ACT (Acceptance & Commitment Training). Helene heeft bij Kompas kennisgemaakt met ACT en dit op alle terreinen van haar leven kunnen toepassen, niet alleen in haar job.

  • Je kan ervoor kiezen om te doen wat je belangrijk vindt, ondanks corona en de onzekerheid over de toekomst. Dus: wél je leidinggevende aanspreken, wél solliciteren (zelfs als je nog niet zeker weet of je van job wil veranderen), je wél inschrijven voor die boeiende opleiding die je al zolang wil volgen (ook al is ze online). Actie blijven ondernemen, ook al heb je weinig fut, draagt bij aan je zelfvertrouwen. Alles laten vallen 'in afwachting van betere tijden' is geen goed idee. Blijf dus niet wachten op meer energie en meer zelfvertrouwen, maar doe dingen die je energie geven en bouw zo zelfvertrouwen op.

Ook loopbaanbegeleiding kan een heel zinvolle actie zijn, net nu, omdat het focus en zelfkennis brengt, én helpt om in actie te blijven komen. Zo draagt loopbaanbegeleiding bij aan je zelfvertrouwen in deze onzekere tijden. Stefan Paredis volgde loopbaanbegeleiding in volle coronatijd, en schrijft er het volgende over: "Waar ik vroeger het gevoel had dat een carrière iets is dat je overkomt, sta ik nu bewuster en meer zelfzeker tegenover werk en solliciteren. Ik ben (nog) niet van job veranderd, maar ik kies nu doordacht waarvoor en hoe ik solliciteer. Ook in mijn huidige job functioneer ik met meer zelfvertrouwen."


Eerst te weten komen of loopbaanbegeleiding ook jou kan helpen? Een kennismaking (1/2u) is gratis en vrijblijvend. Mail ons. Welkom!
54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page