top of page
Zoeken

Je focus hervinden in onzekere tijden

Corona stelt ons allemaal - in meer of mindere mate - op de proef. Er gebeurt zoveel tegelijk. We krijgen grote hoeveelheden informatie en richtlijnen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Veel mensen blijven aan de slag, op de werkvloer (met risico op besmetting misschien) of thuis (met alle uitdagingen van dien, zeker als er ook kinderen in huis zijn). Anderen zijn werkloos (geworden). Contacten met geliefden verlopen ineens online. En als je samenwoont met je gezin, geeft de gedwongen quarantaine vaak aanleiding tot spanningen. Activiteiten vallen weg, en tegelijk worden er ontelbare online initiatieven aangeboden. Een mens zou voor minder zijn focus verliezen in deze veelheid van nieuwe omstandigheden...!


Vandaar deze eenvoudige tip: focus enkel en alleen op datgene waar je controle over hebt. Verspil je kostbare - en beperkte - energie dus niet aan de ontelbare dingen die we met zijn allen niet onder controle hebben: het coronavirus zelf, wat de toekomst brengt op economisch vlak, hoe andere mensen omgaan met deze crisis,... en de gevoelens die deze periode bij onszelf teweegbrengt! De meesten van ons ervaren meer angst, irritatie en spanning dan gewoonlijk. En hiertegen vechten heeft geen zin: angst is nu eenmaal een heel normale reactie op onzekere tijden.


Je kan (leren) je focus (te) verplaatsen naar het enige wat we wel onder controle hebben, namelijk hoe we zelf met deze moeilijke periode omgaan. Je kan bijvoorbeeld veel irritatie voelen tegenover je partner, maar je kan ervoor kiezen om die irritatie eventjes te laten bezinken en die pas 's avonds te uiten, op een rustig moment. Je kan ervoor kiezen om een kwartiertje fitnessoefeningen te doen om je stress te ontladen (online mogelijkheden genoeg tegenwoordig). Je kan met jezelf afspreken dat je nog maar één keer per dag naar het nieuws kijkt, omdat je merkt dat je onrust te groot wordt als je heel de dag corona-nieuws blijft lezen. De onrust zelf zal daardoor waarschijnlijk niet helemaal weggaan, maar wel makkelijker binnen de perken blijven.


Onderstaand schema toont het verschil tussen de vele oncontroleerbare zaken in deze coronatijden (buitenste cirkel) en de zaken waarover je wel controle hebt (binnenste cirkel) en die dus jouw focus verdienen:


Russ Harris, een psycholoog die gespecialiseerd is in Acceptance & Commitment Therapy (ACT), heeft een filmpje gemaakt met de titel 'F.A.C.E. C.O.V.I.D.'. De 'F' staat voor focus. Bekijk hier de volgende stappen die hij aanraadt.


Blijf je dit moeilijk vinden? Je bent zeker niet alleen! Boek gerust een gratis boost-gesprek bij één van de Kompas-loopbaancoaches. We helpen je graag om je focus te verleggen. Hoe boek je zo'n boost-gesprek? Eenvoudig klikken op de knop 'boostgesprek' op de homepage, de coach en het uur van je keuze kiezen, en klaar!


155 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


bottom of page