Dat vroeg ik tijdens een kennismakingsgesprek aan een nieuwe cliënte. Een intelligente vrouw met best al wat werk- en levenservaring. Toch vond ze dit een erg moeilijke vraag. En ze is lang niet de enige... Denk eens terug aan hoe je als kind was, vroeg ik aan de cliënte. Waar was je toen al graag mee bezig? En denk daarbij ruim, niet per se aan iets dat nu bruikbaar zou zijn in je werk. Dat gaf al wat meer inzicht: ze was altijd al goed in sport en ook in verhalen verzinnen en die vervolgens uitschrijven of uittekenen.
Hoe komt dat, dat veel mensen vastlopen op deze schijnbaar eenvoudige vraag naar hun talenten? Een talent is een natuurlijke aanleg, iets wat je goed kunt en waar je energie van krijgt. Werkelijk iederéén heeft meerdere talenten: het is dus onmogelijk dat je niks bedenken omdat je simpelweg geen getalenteerd persoon bent!
Twee redenen waarom ook jij misschien moeilijk je talenten kan benoemen:
Je denkt dat talent betekent dat je uitblinkt en dat jij iedereen overtroeft met je gave. "OK, ik kan wel een groep entertainen, maar mijn zus kan dat veel beter".
Je vindt je talent vanzelfsprekend en ziet het daardoor niet, tot anderen je erop wijzen. "Mijn vrienden zeggen dat ik echt goed kan luisteren, maar zo ongewoon is dat toch niet?"
Vermits je het vaak zelf niet ziet, is je talenten ontdekken een belangrijk deel van loopbaanbegeleiding. Niet omdat je per se (al) je talenten moet of kan inzetten in je job - al mag dat zeker een betrachting zijn. Het is wel een grote meerwaarde als je werk aansluit bij je belangrijkste talenten. Werk dat aansluit bij je talenten geeft namelijk energie - en is daardoor duurzamer dan werk dat je batterij doet leeglopen.
Luk Dewulf, de auteur van onder andere 'Ik kies voor mijn talent', heeft het over 'talent-in-actie'. Zijn definitie: talent-in-actie = talent + gedrag + context. Je hebt dus een aangeboren talent, dat je omzet in gedrag in een omgeving die je daartoe uitnodigt en de kans geeft. Als je denkt dat je geen talent hebt, heb je volgens Luk Dewulf "wellicht nog niet de context gevonden die je triggert om het gedrag te ontwikkelen dat je talent in actie brengt. Of je bent nog niet het gedrag of de vaardigheden op het spoor gekomen om je talent in actie om te zetten."
Ingewikkeld? Tijdens een loopbaanbegeleiding bij Kompas kom je er alles over te weten!
Maar we maken het ook meteen concreet met het voorbeeld van Wouter, een cliënt die recent de loopbaanbegeleiding afrondde bij Kompas en onmiddellijk daarna ander werk vond: "Ik werkte al bijna 7 jaar in het onderwijs als administratief medewerker en de uitdaging was weg aan het gaan. Ik wou mijn vizier verruimen en bekijken of ik meer kon doen met mijn capaciteiten. Tijdens de loopbaanbegeleiding heb ik mezelf op veel vlakken anders leren kennen en gezien dat ik meer kan. En ook dat het - om mij gelukkig te voelen in mijn werk - nodig was om mijn talenten meer in te zetten. Ik ben dan beginnen solliciteren en ik begin binnenkort op een hogeschool als administratief medewerker én als assistent van het departementshoofd."
Tot slot nog dit: ken jij je talenten wél, maar ben je bang om door de mand te vallen als je ze meer zou tonen? Dan is onze workshop over het Imposter Syndrome (het bedriegerscomplex) wellicht iets voor jou... Een aanrader!
Comments