top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHadewijch Heyvaert

Lusteloos in coronatijden? Geef jezelf een energiegever cadeau!

Bijgewerkt op: 26 apr. 2021

Vreemd misschien, maar probeer jezelf eens voor te stellen als een batterij waarin een bepaalde hoeveelheid energie zit. Is je batterij dezer dagen meestal halfvol, goed opgeladen of tamelijk leeg?

Bij de meeste mensen verandert het energiepeil constant, onder invloed van een heleboel factoren. Energie is zeker niet iets wat we volledig in de hand hebben, maar een groot deel ervan uiteraard wel. Heel wat van onze eigen keuzes bepalen mee hoeveel energie we voelen: hoeveel we bewegen, wat we eten, hoe sterk we ons al dan niet laten meeslepen door negatieve gedachten, in welke mate we toegeven aan uitstelneigingen, enzovoort.


Wat kan je nu concreet doen als je je in coronatijden regelmatig lusteloos voelt? Bewustwording is stap één. Begin alvast eens op te lijsten wat jouw energiegevers en energievreters zijn. Misschien zijn er momenteel wat te weinig energiegevers.


Denk bij energiegevers aan zaken die ook in coronatijden mogelijk zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos: videobellen met een fijne vriend, je lievelingsoutfit aantrekken (thuiswerk of niet), gaan wandelen tijdens de middagpauze, je inschrijven voor een workshop of een loopbaangesprek boeken, plannen maken voor de vakantie,… Of geef jezelf letterlijk een mini-cadeautje, bijvoorbeeld een bos bloemen op je thuiswerkbureau.

5 energiegevers voor mij zijn:

Denk bij energievreters bijvoorbeeld aan elke avond snoepen voor tv, piekeren over de toekomst, grijs weer, achterstallige administratie die roept om gedaan te worden, slecht slapen, online vergaderen,…

5 energievreters voor mij zijn:

En daarna is het tijd voor stap 2... over tot actie!

  • Niet alle energievreters vallen weg te werken (denk aan grijs weer), maar sommige wel. Kies ten minste één energievreter die je zelf kan aanpakken en doe het vandaag nog. Bijvoorbeeld: vanavond na het werk beantwoord ik de mails die al een week op mijn to-do-lijst staan.

  • Put inspiratie uit je energiegevers en voeg vandaag nog iets wat fijn en haalbaar is toe aan je dagschema. Bijvoorbeeld: ik boek meteen die afspraak voor loopbaanbegeleiding waar ik al zolang over nadenk. Loopbaanbegeleiding blijkt voor velen een echte energiegever! Je leert jezelf beter kennen, je ontdekt waar je met je loopbaan - en dus ook met je leven - naartoe wil en hoe je dat kan realiseren, én je zet stappen in de richting die jij wenst. Krijg jij energie van wandelen? Dan kan je uiteraard ook voor loopbaancoaching in de buitenlucht kiezen: twee vliegen in één klap!

De oefening over energiegevers en energievreters is geïnspireerd op een hoofdstuk uit 'Vergroot de veerkracht in jezelf en je team' van Lieselotte Baeijaert en Anton Stellamans. Uiteraard kan je deze oefening ook toepassen op je werk!


129 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page