top of page
Zoeken

Geeft mijn werk mij wel genoeg energie?

Bijgewerkt op: 11 mrt. 2020

Als loopbaancoaches zijn we dagelijks met onze cliënten op zoek naar duurzaam werk, werk dat je kan volhouden. En in de praktijk blijkt dat alleen te lukken als je werk genoeg energie geeft. Met andere woorden als je takenpakket én de werkomgeving je batterij regelmatig opladen. Waarschijnlijk voel je wel aan of dat bij jou het geval is?


Een eenvoudige manier om dit te na te gaan is door even voor jezelf neer te schrijven welke zaken in je huidige job jou energie geven (welke taken, wat in de omgeving en in de omgang met je collega's en leidinggevende) en wat je energie kost. Je inventariseert dus alle mogelijke energiegevers en energievreters die in je opkomen. Bijvoorbeeld: even alleen buiten gaan tijdens de middagpauze, heel het administratieve luik van mijn job, een kleine koffiepauze met mijn collega's, de wandeling van tien minuten tussen de bushalte en het bedrijfsgebouw, de inrichting van mijn bureau, de goeie verstandhouding met mijn leidinggevende, de vormingsmogelijkheden, het feit dat ik mijn agenda grotendeels zelf bepaal, de nieuwe taak die ik sinds begin dit jaar heb gekregen,...


Doe deze oefening nu iets uitgebreider specifiek voor je takenpakket:

  1. Welke taken zijn energiegevers en hoeveel procent van je tijd ben je hiermee bezig?

  2. Welke taken zijn neutraal (geven noch nemen energie) en hoeveel tijd nemen ze in beslag?

  3. Welke taken kosten energie en hoeveel procent van je tijd ben je hiermee bezig?

Zoals de vraag eigenlijk al duidelijk maakt, zijn er in elk takenpakket zowel energiegevers aanwezig als energievreters en 'energieneutrale' taken. Het probleem is dus niet zozeer dat sommige taken geen energie geven of zelfs veel energie kosten. Dit wordt pas een probleem als er te veel van deze taken aanwezig zijn! Als maar 40% van je taken je energie geven, dan zal je werk spijtig genoeg niet duurzaam zijn. Er zijn dan teveel zogenaamde 'energielekken' op het werk. En het is niet evident om dit tekort aan energie helemaal aan te vullen buiten de werkuren.


Geeft je takenpakket je te weinig energie, of zijn er andere factoren op het werk die energie vreten? Dan bespreek je dit best zo snel mogelijk met je leidinggevende, om samen te bekijken wat jullie hieraan kunnen doen. Vaak zijn er aanpassingen mogelijk.


Geraak je er zelf niet uit? Dan kan loopbaanbegeleiding je helpen. Welkom bij Kompas!

185 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page