top of page
Zoeken

Hoe ga je verder als het tegenzit op het werk?

Bijgewerkt op: 9 okt. 2018

Elke werknemer maakt vroeg of laat tijdens zijn of haar loopbaan kleine of grote tegenslag mee: een slechte evaluatie, een nieuwe job die niet meevalt, dreiging van ontslag door een reorganisatie,... Hiermee omgaan is lastig. Je hebt veerkracht nodig om zulke situaties het hoofd te bieden. Wat je zelf kan doen om je veerkracht op het werk te vergroten, beschrijven Liselotte Baeijaert en Anton Stellamans in hun boek ‘Vergroot de veerkracht in jezelf en je team’. Zij omschrijven veerkracht als de kunst om mee te deinen op de golven van verandering, om tegenslagen te boven te komen en zelfs te zien als groeimogelijkheden.


Veerkracht is dus iets wat je kan leren! Het boek is opgebouwd rond vier vaardigheden van veerkrachtige mensen:

1. Aanvaard dat er dingen gebeuren waar je geen vat op hebt, dat mensen zijn hoe ze zijn, aanvaard hoe je zelf bent. Je kan bijvoorbeeld je manager niet veranderen, hoe graag je dit ook zou willen. Ben je erg gevoelig en speelt dit je soms parten op het werk, dan is dit ook niet zomaar veranderbaar. Dit wil niet zeggen dat je je er zomaar bij ‘neerlegt’, wel dat je niet wegloopt van of vecht tegen je pijn, maar constructieve stappen zet. Waar heb je wel invloed op? Wat ga je hiermee doen? Je manager veranderen kan niet, hem of haar aanspreken over je behoeftes kan perfect.

2. Geef zin en betekenis aan wat er gebeurt. Probeer lessen te trekken uit wat er gebeurt en stel een haalbaar doel. Belangrijk: stel een doel dat aansluit bij je talenten en drijfveren, dan heb je simpelweg meer kans op slagen! Wil je bijvoorbeeld uitkijken naar een verandering van job binnen je eigen organisatie, zorg dan dat je goed weet waar je op vastloopt in je huidige job en wat beter bij jou zou passen. Alleen dan zal je je wensen goed kunnen duidelijk maken aan je leidinggevende.

3. Verbind je met je krachten en hulpbronnen. Hiervoor moet je uiteraard jezelf goed kennen: wat zijn nu precies je talenten, wat geeft jou energie in je werk, waar zit jouw grootste drive? Als je bijvoorbeeld het meest energie haalt uit het helpen van klanten, dan haal je waarschijnlijk niet veel voldoening uit een job waarin je af en toe contact hebt met een klant en verder in je eentje administratieve taken uitvoert. Als je dit weet, dan kan je de mogelijkheden bekijken om te evolueren naar een job met meer klantencontacten.

4. Zet een stap en hou het concreet, realistisch en haalbaar. En stel die eerste stap niet uit tot alles meezit: dat gebeurt namelijk nooit, dus doe vandaag nog iets! Dus maak een afspraak met een manager om je wensen te bespreken, of ga in op een vacature die je aanspreekt. En zoek hulp als het nodig is! Een loopbaantraject bij Kompas draait niet alleen om jezelf beter leren kennen, we helpen je ook om effectief stappen te zetten.


Ook tijdens onze workshops en reeksen gebaseerd op de principes van ACT (Acceptance & Commitment Therapy) leren we deelnemers vaardigheden die helpen om recht te veren wanneer het moeilijk gaat en om telkens opnieuw stappen te zetten naar een leven dat echt bij hen past. Heb je interesse in ACT? Meld je dan aan voor de workshop Kennismaken met ACT en proef of het iets voor jou is. Volgend voorjaar organiseren we opnieuw langere reeksen ACT voor mensen met burn-out (ochtendreeks) en ACT voor werknemers (avondreeks).

112 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page