top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHadewijch Heyvaert

Heb je een plan B nodig als 50-plusser?

Bijgewerkt op: 23 jan.

Misschien las je recent ook de artikels over discriminatie op de arbeidsmarkt? Uit onderzoek blijkt dat leeftijdsdiscriminatie nog meer voorkomt dan etnische discriminatie. Onderzoekers geven uiteraard een beleidsmatig signaal, want het is aan de overheid om alle vormen van discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken. Maar betekent dit dat jij als 50-plusser - of wie weet zelfs al vroeger - beter zelf ook zorgt dat je een plan B hebt?


Ruim vijf jaar geleden schreven we al een blog over de flexibiliteit die verwacht wordt op de arbeidsmarkt. En intussen is die eis zeker niet verminderd, integendeel. Waar deze evolutie toe leidt, weten we niet, maar we weten wel dat mensen versterken in hun loopbaan helpt om het gevoel van onzekerheid te verminderen. Zo begeleiden we regelmatig 50-plussers die ontslagen werden en tijdens hun opzeg – naast outplacement – ook loopbaanbegeleiding volgen. Beide kunnen elkaar namelijk aanvullen.


Natuurlijk hoef je niet te wachten op een eventueel ontslag om stil te staan bij je loopbaan en je zogenaamde ‘employability’ of inzetbaarheid. Nadenken over een plan B kan daar deel van uitmaken en komt trouwens bij heel wat mensen in loopbaanbegeleiding aan bod (ook diegenen die jonger zijn).


Nadenken over alternatieven voor je huidige job is vaak een goed idee, zelfs al ben je niet (direct) van plan om te vertrekken of verkeert de organisatie waarvoor je werkt in blakende gezondheid.

Je ontdekt op die manier welke talenten er allemaal in je rugzak zitten, wat je energie geeft en waar je misschien meer op wil inzetten. Soms starten mensen een opleiding, zonder te weten of ze hier beroepsmatig ooit iets mee zouden willen doen. Of ze besteden aandacht aan hun netwerk, ook al is dat niet per se nodig op dat moment (zulke netwerkgesprekken kunnen ook gewoon fijn zijn!). Andere mensen kiezen voor een combinatie van hoofd- en bijberoep, omdat ze niet alles willen inzetten op één job, waar het ook fout kan lopen. Twee jobs combineren gebeurt vaak bij jongere mensen, die doordrongen zijn van het feit dat verschillende jobs bij hen kunnen passen en dat flexibiliteit dus niet alleen noodzakelijk is, maar ook verrijkend kan zijn.


Dit zijn maar enkele voorbeelden van preventieve stappen die je kan zetten. Je bouwt er de nodige veerkracht mee op, zodat een eventuele reorganisatie of ontslagronde mogelijk wat minder impact heeft. Want of we het nu fijn vinden of niet: 'de job tot aan ons pensioen' is voor niemand meer gegarandeerd.


PS Kompas maakt deel uit van emino, een organisatie die kansengroepen aan het werk helpt en houdt. We hebben erg veel ervaring met mensen met een andere culturele achtergrond, met neurodiversiteit en ook met oudere werknemers.




56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page