top of page
Zoeken

Al gehoord van TAM, VUCA en WAW?!

Bijgewerkt op: 18 jul 2018

Heb jij ook het gevoel dat de arbeidsmarkt in sneltempo verandert? Fusies, besparingsrondes, nieuwe arbeidsstatuten, burn-outs,  bore-outs en reïntegratietrajecten,... De veranderingsprocessen die aan de orde zijn, worden door experten wel eens samengevat onder de noemer ‘VUCA’ wereld, wat staat voor volatile (vluchtig), uncertain (onzeker), complex en ambiguous (dubbelzinnig). In die 'VUCA wereld' een duurzame loopbaan opbouwen vraagt soms heel wat werk.


Fons Leroy, CEO van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) heeft het in zijn boek Werk aan Werk (WAW) in dat kader over de 'transitionele arbeidsmarkt' (TAM): “In de VUCA-wereld verdwijnen de oude zekerheden en moeten we op zoek gaan naar nieuwe zekerheden. De immer wijzigende arbeidsmarkt maakt dat we het paradigma van werk- of baanzekerheid beter meteen vervangen door loopbaanzekerheid. Deze nieuwe zekerheid vertrekt vanuit de vraag hoe we medewerkers wendbaar en weerbaar kunnen maken op de arbeidsmarkt van morgen, hoe we hen kunnen leren omgaan met en voorbereiden op de vaak onvoorspelbare veranderingen die er aankomen. Het is geen pleidooi om werkzekerheid daarom voor iedereen af te schaffen en mensen te dwingen van job te veranderen. Het is wel een pleidooi om mensen sterker te maken op hun werkplek, maar ook als deze werkplek verandert of als ze wisselt. Een goed uitgebouwd loopbaanbeleid waarbij alle spelers – bedrijven, medewerkers, overheid – aan loopbaanplanning doen, moet leiden naar dat nieuwe concept van loopbaanzekerheid. (…) We hebben te maken met veel meer bewegingen: van onderwijs naar werk en van werk naar opleiding, van werk naar werk, van zorg naar werk en terug, van werk naar pensioen, van voltijds naar deeltijds en omgekeerd, en ga zo maar door. De ene transitie na de andere, soms binnen dezelfde onderneming.“


De Vlaamse overheid creëerde in 2014 het systeem van loopbaancheques omdat het vandaag voor werknemers meer dan ooit belangrijk is om regelmatig stil te staan bij hun loopbaan, en die loopbaan zelf in handen te nemen. Om de zes jaar heeft al wie in Vlaanderen of Brussel woont, en wie momenteel sinds minimum twee jaar voltijds of deeltijds aan de slag  is als werknemer of zelfstandig, recht op twee loopbaancheques (80 euro voor 8 loopbaangesprekken).

Meer info bij Kompas Loopbaancentrum en op de website van VDAB.


(citaten uit Werk aan werk, recepten voor leukere loopbanen (2014), Fons Leroy, p 148 en p 151)


221 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page