top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHadewijch Heyvaert

Alweer opgeslorpt door de ratrace?

Bijgewerkt op: 6 sep. 2023

Nam jij net als de Kompas-coaches een zomerbreak?

Uit onderzoek blijkt dat we - op automatische piloot - na amper een week nog weinig voelen van die deugddoende energie. Tot op zekere hoogte verliezen we ons allemaal in de ratrace wanneer we het werk hervatten na een vakantie (of na een ziekteperiode). We voelen ons overweldigd door de hoeveelheid mails, prikkels, verhalen,...


Het goeie nieuws is dat (blijven) meegaan in de ratrace niet alleen iets is waar de maatschappij ons toe dwingt. Voor een deel is het ook een slechte gewoonte. En er zijn tools om nieuwe gewoontes op te bouwen.


Stap 1 is de moeilijkste, namelijk om je bewust te worden van hoe jij precies meegesleept wordt door alle kleine en grote 'moetens'. Elke avond twee minuutjes besteden aan een kleine terugblik op je (werk)dag, kan daarbij helpen. Zeker als je je bevindingen dagelijks neerschrijft, zie je al snel een rode draad. Een korte schrijfoefening 's avonds brengt meer bewustzijn in je (werk)week en dus ook mogelijkheden om sneller bij te sturen. Dit is een oefening die we regelmatig aan cliënten in loopbaanbegeleiding meegeven bij werkhervatting, bijvoorbeeld na ziekte.


Merk je dat het schrijven in een dagboekje je wel ligt, dan kan je je ook wagen aan een iets langere schrijfoefening. Je kijkt dan wat meer op middellange en zelfs lange termijn. Waar sta je momenteel en waar zou je graag binnen een jaar willen staan? (op werkvlak of ruimer) Vaak heb je hier meer voeling mee tijdens een periode waarin je niet werkt. Zelfs tijdens een verlengd weekend voel je soms inzichten en dromen opborrelen die in de dagelijkse ratrace ondergesneeuwd blijven. Schrijf die ideeën zeker neer, en herlees ze een tijdje later nog eens. Heb je voeling gekregen met een bepaalde droom of intentie, versterk die dan door het visueel te maken. Hang bijvoorbeeld op je thuiswerkbureau een foto of een spreuk op, maak een collage... Alles wat je dagelijks herinnert aan wat voor jou belangrijk is, is goed.


Merk je dat dit soort schrijfoefeningen voelt als alweer een nieuwe 'moetens'? Maak de actie dan kleiner! Probeer je werkdag bewust te vertragen door bijvoorbeeld een minuut recht te staan om te stretchen. Wanneer je kleine'vertragingsmanoeuvres' systematisch inbouwt in je werkdag, merk je snel een verschil. Elk uur een korte stop dus - waarbij scrollen op je gsm niet geldt als stop :-)


Tot slot nog iets over 'habit hacking'. Gewoontes veranderen is moeilijk. Gelukkig bestaan er trucjes om veranderen wat makkelijker te maken. Een heel efficiënte is om een nieuwe gewoonte die je wil aannemen te koppelen aan een bestaande gewoonte. Je schrijft bijvoorbeeld 's avonds kort iets op over de voorbije dag (nieuwe gewoonte) wanneer je je avondthee drinkt (bestaande gewoonte). Of je stretcht elke keer op het werk (nieuwe gewoonte) wanneer je opstaat om iets te drinken te halen (bestaande gewoonte). Het werkt echt!


PS Ook al wil je nog zo graag nieuwe gewoontes installeren in je leven: veranderen is niet makkelijk, zeker niet op eigen houtje. De Kompas-coaches zijn allemaal opgeleid in ACT (Acceptance & Commitment Therapy), een diepgaande gedragsmatige aanpak die goed werkt bij (zelfs complexe) levens- en loopbaanvragen. Een afspraak boeken met Katleen, Michèle of Hadewijch kan eenvoudig en snel via www.loopbaankompas.be.63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page