top of page
Zoeken
Foto van schrijverHadewijch Heyvaert

Het klavertjevier van welzijn op het werk

Bijgewerkt op: 26 jan.

Je goed voelen op het werk is een belangrijke waarde voor de meeste mensen. Dat betekent niet per se dat je job je grootste passie moet zijn, wel dat je genoeg welzijn ervaart als je aan het werk bent. Welzijn op het werk kan je bekijken vanuit vier verschillende aspecten - ook wel eens omschreven als het 'klavertjevier' van welzijn*.


Check even voor jezelf hoe het gesteld is met:

  1. je fysieke beleving van je job Zorgt je job voor wat je op materieel vlak nodig hebt? Ben je tevreden over je loon? Vind je de fysieke omgeving waarin je werkt comfortabel? Is het werk haalbaar voor jou of is het fysiek te zwaar? Voel je je veilig op je werk? Zit je graag voor een scherm of heb je net veel beweging nodig?

  2. je sociale beleving van je job Voel je je thuis op je werk? Heb je het gevoel dat je erbij hoort en voel je je verbonden met je collega’s of met de organisatie waarvoor je werkt? Heb je het gevoel te kunnen bijdragen in je team, en/of met het werk dat je doet? Vind je erkenning en status belangrijk, en zo ja, vind je dit dan in je werk?

  3. je psychische beleving van je job Kan je jezelf ontplooien in je werk? Merk je dat jouw talenten en kwaliteiten matchen met de job die je doet? Haal je energie uit je job? Heb je voldoende autonomie en regelruimte?

  4. je existentiële beleving van je job Weet je wat voor jou belangrijk is in een job? Welke waarden je graag weerspiegeld wil zien in je werkomgeving? Vind je het bijvoorbeeld belangrijk om een bijdrage te leveren met je werk (betaald of onbetaald)? Geeft werken voor jou zin aan je leven?


Sommige mensen zien een job als een middel om geld te verdienen, om contacten te hebben en structuur te vinden in hun leven. Voor hen is dus het fysieke en sociale aspect belangrijker dan de psychische en existentiële dimensie. Andere mensen vinden hun loon niet erg belangrijk, maar willen absoluut hun waarden weerspiegeld zien in hun job (de existentiële dimensie van werk). Voor weer andere mensen staat zelfontplooiing helemaal bovenaan (de psychische dimensie).


Hoe zit dat bij jou?

  • Welk cijfer (tussen 0 en 10) zou jij geven aan jouw welzijn op het werk, in het algemeen?

  • Als het cijfer hoog is, is dat dan omdat je een mooie balans hebt gevonden tussen de vier dimensies van welzijn op het werk? Of merk je dat het vinden van die balans toch een zoektocht blijft?

  • Als je 'welzijns-cijfer' vrij laag is, aan welk van de vier hierboven beschreven aspecten van welzijn op het werk ligt dat dan? Welke kleine stap zou je kunnen zetten om dat cijfer iets hoger te krijgen? Stel dat je niet tevreden bent over het psychische aspect van je werk (je ervaart bijvoorbeeld dat je jezelf te weinig kan ontplooien in je werk), kan je daar dan zelf - eventueel met hulp van anderen - iets aan doen? Zoek het niet te ver, en ga niet per se op zoek naar grote stappen vooruit. Als je je 'welzijns-cijfer' kan doen stijgen van een 6 naar een 7, ben je goed bezig.


Als je weet welke aspecten van werk voor jou het meest van tel zijn, wordt het alleszins makkelijker om na te denken over je job, om veranderingen door te voeren en om beslissingen te nemen. Daar komt het in loopbaanbegeleiding vaak op aan: blijf ik in mijn job of niet, hoe kan ik meer tevredenheid ervaren in mijn job, ga ik solliciteren voor die nieuwe functie of niet? Jezelf grondig kennen is bij dit soort (soms lastige) keuzes meer dan zomaar handig. De Kompas-coaches kennen alles wat er komt kijken bij de zoektocht naar een passende job vanbinnen en vanbuiten, en helpen jou graag!


* Het beeld van het klavertjevier wordt gebruikt in het boek 'Focusing. Leven in verbinding met je innerlijk kompas' van Tine Swyngedouw. Over deze benadering (existentieel welzijn genoemd) kan je meer lezen in de boeken van Mia Leijssen (oa 'Tijd voor de ziel').




110 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page