top of page
Zoeken

Zeven tips om je werk los te laten op vakantie

1. Een goede afsluiting zorgt voor ontspannen vakantie. Zorg dat je bureau en mailbox op orde zijn voor je met vakantie vertrekt. Zo kan je alles even loslaten en weet je dat je er geen taakjes meer sluimeren. Voorzie desnoods een dag in je agenda om alles mooi af te ronden. Je zal zien: het loont!

2. Zorg voor een goede back-up. Je zal je beter kunnen ontspannen als je weet dat iemand de onverwachte of dringende vragen tijdens je verlof opneemt. Zorg er wel voor dat je die persoon vertrouwt, anders zorgt het natuurlijk voor extra stress.

3. Een vakantie om naar uit te kijken. Ben je een planner of net niet? Het maakt niet veel uit. Zorg er wel voor dat je echt kan uitkijken naar die vakantie, dat je al zin hebt in wat je gaat doen. En dat kan alleen als je genoeg aan jezelf denkt en aan wat jij nodig hebt om op te laden. Vergeet jezelf dus niet bij het plannen van de vakantie.

4. Zorg voor een zachte overgang. Na een drukke werkperiode heb je even tijd nodig om op adem te komen en te wennen aan je vakantieritme. Vertrek daarom niet overhaast op vakantie, maar neem de tijd om in de vakantiesfeer te komen. Gun jezelf een paar dagen rust en doe dingen die jou ontspannen. Zo geniet je van de eerste minuut van je reis!

5. Neem lang genoeg vakantie. Het duurt soms enkele dagen eer je je werk echt kan loslaten. Als je dan na een weekje opnieuw moet starten, heb je weinig ontspannen dagen over. Wij raden aan om toch één keer per jaar minstens twee aaneengesloten weken vakantie te nemen. Zo geef je jezelf en je lichaam echt de tijd om op adem te komen.

6. Laat je werk op het werk. Neem tijdens de vakantie geen werk mee naar huis en schakel je werkmails uit op je smartphone. Spreek eventueel ook op je voicemail in dat je op vakantie bent. Zo kom je niet in de verleiding om tussendoor snel een taak op te nemen of af te ronden. Je collega’s en klanten kunnen je heus een paar weken missen.

7. Zorg voor een buffer bij je terugkeer. Krijg je de dagen voor je terug begint te werken alweer last van stress? Bang voor een uitpuilende mailbox en honderd vragen? Zet in je out-of-office-bericht een dagje extra verlof. Zo win je tijd om mails te beantwoorden en je mailbox te ordenen. Plan ook geen meetings op je eerste werkdag. Rustig starten en alles ordenen zorgt voor langer nagenot van je vakantie!

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page