top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHadewijch Heyvaert

Zakt de moed je in de schoenen? Maak je stappen kleiner.

Bijgewerkt op: 27 apr. 2022

Als de moed je echt in de schoenen zakt, is er niks mis mee om even gewoon af te haken. Even niks meer moeten van jezelf kan deugd doen, al werkt dat natuurlijk ook maar even. Om terug op gang te komen in een lastige periode kan een 'babystep' echt helpen.


Doelen die we onszelf stellen, moeten SMART zijn, dat weten we allemaal. Waarbij de R staat voor 'realistisch'. Maar wat is realistisch in een lastige periode, waarin je moeilijk uit de zetel geraakt? Is het dan bijvoorbeeld realistisch om jezelf voor te houden dat je elke dag 10.000 stappen moet zetten, omdat je weet dat dat helpt om je beter te voelen?!


10.000 stappen zetten per dag is een heel goed doel om voor ogen te houden, maar let wel: beter wat minder stappen die je wél zet, dan 10.000 stappen die je niet zet. Een groot doel (10.000 stappen zetten is niet evident op een lastige dag!) kan ook demotiveren, als je merkt dat je het vaker niet dan wel haalt.


Wat is een babystep dan wel?

  • Een stap die zo klein is dat je hem vandaag nog kan zetten, ook als vandaag een rotdag is.

  • Een stap die je een beetje uitdaagt, omdat een tikje uitdaging motiveert.

  • Maar vooral een stap waarvan je zelf voelt dat de kans dat je hem ook zet, héél groot is. Dat wil zeggen dat je gaat scoren (van 0 tot 10) hoe groot de kans is dat je die stap ook gaat zetten. 8, 9 of 10 wil zeggen dat je een goeie babystep hebt gevonden. Scoor je lager, maak de stap dan nog kleiner!

Even toegepast op je loopbaan... Stel dat je je echt rot voelt op je werk en je vindt al maanden dat het dringend tijd is om daaraan iets te doen. Je partner vindt dat je van werk moet veranderen. Jijzelf vindt dat eigenlijk ook, alleen komt daar niks van in huis. De reden kan simpelweg zijn dat deze stap (van werk veranderen) véél te groot is. En te weinig concreet. Wil je er effectief aan beginnen, dan heb je een babystep nodig.


Voorbeelden van stappen die je vandaag nog zou kunnen zetten als het over je werk gaat:

  • Je kijkt een kwartier naar recente vacatures op de VDAB-site en print er eentje af, zonder jezelf te dwingen hier onmiddellijk iets mee te doen.

  • Je schrijft op wat je allemaal dwarszit ivm je werk. Schrijven geeft helderheid en rust in je hoofd.

  • Je schrijft je in voor een opleiding die je allang interesseert.

  • Je maakt vandaag nog een afspraak voor een gratis kennismaking bij Kompas. Zo spreek je met jezelf af dat je werk gaat maken van je loopbaanvragen.

  • ...

Welke babystep ga jij vandaag nog zetten? Het nut van zo'n stapje, hoe klein ook, is de boodschap die je ermee geeft aan jezelf: je neemt het stuur terug in handen, steekt energie in wat jij belangrijk vindt en hebt daardoor meer kans op een kleine succeservaring. Wat weer moed geeft om morgen weer een babystep te zetten.


61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page