top of page
Zoeken
Foto van schrijverHadewijch Heyvaert

Welke plaats heeft werk in jouw leven?

De 'work-life balance' is een onderwerp dat veel aan bod komt bij Kompas. Werk de juiste plek geven, zodat andere levensdomeinen ook genoeg aandacht krijgen: het is best een uitdaging. Maar omdat thuiswerken de laatste jaren ingeburgerd is geraakt, zijn de grenzen tussen werk en 'de rest van je leven' bij veel mensen vervaagd. Geen slecht idee dus om even na te denken over hoe jij werk wil balanceren met de rest van je leven. 


Vind jij werk een enorm belangrijk deel van je leven, dat gerust wat mag doorlopen tijdens je vrije tijd? Of heb jij grote nood aan ontkoppelen en periodes waarin je helemaal niet met het werk bezig bent? Of ziet die balans werk-privé er anders uit naargelang de periode waarin je zit?


In ‘Making your way – De (hobbelige) weg naar succes en geluk in leven en werk’ geven Marion Debruyne en Katleen De Stobbeleir een overzicht van vijf 'work-life balance' stijlen:


1. De integrator laat werk en privé graag in elkaar overlopen. Dit is de persoon die ’s avonds zonder probleem nog werkmails beantwoordt en het fijn vindt om bevriend te zijn met collega's en elkaars privéleven intensief te volgen. Vaak houden integrators ook niet van veel thuiswerken, omdat ze nood hebben aan sociaal contact.

2. De separator maakt graag een strikte scheiding tussen werk en privé: tijdens het werk worden er geen privé-berichtjes beantwoord en tijdens de vrije tijd geen werkberichten. Ook separators houden vaak niet zo van thuiswerk: hun huis willen ze graag voorbehouden aan hun privé-leven.

3. Cyclers wisselen deze beide manieren van werken af. Tijdens bepaalde periodes hebben ze het zo druk dat alles door elkaar loopt, en daarna gaan ze voor een rustiger periode met een duidelijke afgrenzing van het werk en meer tijd voor andere levensdomeinen.

4. Work firsters (of role firsters) stellen het werk boven alles. Dit zijn mensen die zich sterk identificeren met hun werkrol, en die meestal vrij weinig tijd maken voor andere rollen (bv die van partner, ouder, vriend(in), familielid, lid van een vereniging) omdat ze daar minder belang aan hechten.

5. Life firsters vinden hun privéleven veel belangrijker dan hun werk. Je zou kunnen zeggen dat zij enkel werken om genoeg geld te hebben om te kunnen leven zoals ze dat willen.


Herken jij jezelf in één van deze vijf stijlen?

Elk antwoord is goed: het is niet zo dat de ene stijl beter is dan de andere. Wel maakt dit overzicht duidelijk waarom thuiswerk voor de ene moeilijker is dan voor de andere: als je houdt van een duidelijke scheiding tussen werk en privé (zoals separators en life firsters dus) is het een uitdaging om de grens tussen beide te blijven stellen wanneer je teveel thuiswerkt. De verplaatsing naar en van je werk is bijvoorbeeld vaak dé manier om afstand te nemen van je werk en alle indrukken te laten bezinken. 15 seconden op de trap naar de living hebben niet dat effect uiteraard. Je zal dan wat meer moeite moeten doen om het werk echt af te sluiten en er bewust voor te zorgen dat andere levensdomeinen genoeg aandacht krijgen.


Tip: sommige mensen creëren bij thuiswerk een klein ‘afsluitritueel’. Ze schrijven bijvoorbeeld aan het einde van de werkdag kort hun to do’s op voor de volgende dag en sluiten vervolgens hun pc en hun werk-gsm af, of ze lezen elke dag na het werk eerst de krant (wat ze op kantoordagen rustig op de trein doen) alvorens aan het eten te beginnen. En ook belangrijk: neem echte pauzes, zoals je (hopelijk) ook doet op het werk! Kijk tijdens de middagpauze niet even snel toch naar die mail die je hoort binnenkomen, maar zet de laptop even helemaal uit.


  • Wat betekent werk voor jou, naast andere levensdomeinen (zoals ouderschap, familie, hobby's, verenigingsleven, de zorg voor je fysieke en psychische gezondheid etc)?

  • Op welke momenten (of in welke periode) zit (of zat) jouw work-life balance echt goed?

  • Hoe groot is het verschil tussen jouw gewenste work-life balance en je huidige situatie?

  • Hoe kan je zorgen dat de balans voor jou terug beter klopt?




34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page