top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHadewijch Heyvaert

Voel jij je veilig op het werk?

Je veilig voelen op het werk… dat is misschien niet het eerste waaraan je denkt als je nadenkt over je job. En toch is veiligheid belangrijk, en dat merk je vooral als het er niet (genoeg) is.


We hebben het nu over psychologische veiligheid. Uiteraard moet eerst onze fysieke veiligheid verzekerd zijn op het werk, zodat we bijvoorbeeld niet in aanraking komen met gevaarlijke stoffen, of niet het slachtoffer worden van bijvoorbeeld ongewenst gedrag.

Recent was er in de pers veel te doen over toxisch leiderschap, en het effect dat dit heeft op uitval door bijvoorbeeld burn-out. Het is duidelijk dat er geen sprake kan zijn van psychologische veiligheid in een team als er een toxische leidinggevende aan het hoofd staat.


Maar ook al draagt een competente leidinggevende heel veel bij, psychologische veiligheid in een team is meer dan dat:

  • Kan je het je in je team veroorloven om een fout te maken en hiervan te leren?

  • Kan je bij je leidinggevende terecht als je ergens mee zit?

  • Hebben emoties een plaats in het team, bijvoorbeeld als jij net een familielid verloren hebt en het soms moeilijk hebt op het werk de eerste maanden?

  • Kunnen jullie naast plezierige momenten ook moeilijker momenten een plaats geven?

  • Wordt een (dreigend) conflict op een constructieve manier besproken?

  • Mogen noden en behoeften uitgesproken worden?

  • Wordt er opgetreden als er sprake is van pestgedrag?

  • Heb je het gevoel dat je gewoon jezelf mag zijn?

Mensen voelen zich meestal goed op het werk als ze zich competent voelen, als ze genoeg autonomie hebben én als ze zich verbonden voelen met hun team en met de organisatie. Die verbondenheid heeft veel te maken met psychologische veiligheid.


Als jij voor jezelf de psychologische veiligheid op je werk een score zou geven tussen 0 en 10, welke score zou dat dan zijn (0 = heel onveilig, 10 = optimaal veilig)? En welke conclusies trek je daaruit?


Twijfels over het bovenstaande? Weet dat je bij de Kompas-coaches terechtkan met al je loopbaanvragen, hoe complex jouw vraag ook lijkt!


PS Op de foto: het emino-team waar Kompas deel van uitmaakt, tijdens een recente teamdag.
50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page