Zoeken
  • Hadewijch Heyvaert

Thuiswerken: ideaal voor HSP?

Bijgewerkt: 30 okt 2020

Ben jij of ken jij iemand die hoogsensitief is? Dan weet je waarschijnlijk hoe helpend het kan zijn om je als HSP even terug te trekken uit de drukte. Heb je bijvoorbeeld heel extraverte collega's, dan zal menig HSP tijdens de middagpauze even alleen naar buiten gaan: een luchtje scheppen, even genieten van de stilte, bekomen van alle indrukken,...


Hoe zit het dan nu met corona? Velen van ons werken grotendeels van thuis uit. Dat lijkt voor HSP ideaal - zeker nu de kinderen overdag op school zitten. Je bent de hele dag alleen aan het werk, kan het nog beter? Toch blijkt dat ook veel hoogsensitieve mensen deze periode best lastig vinden. HSP betekent namelijk niet dat je geen behoefte hebt aan contact met collega's en liefst solo werkt. Het betekent zeker ook niet dat HSP online contact verkiezen boven live contact.


HSP betekent wél dat er - na een periode van veel prikkels - voldoende tijd nodig is om te ontprikkelen, en dat gebeurt vaak alleen en misschien zelfs in stilte. Maar daarbuiten zijn de meeste hoogsensitieve net erg gevoelig aan omgevingsfactoren. Een positieve werkomgeving met fijne collega's kan een grote energieboost geven. En het gebrek aan voedende live contacten kan evengoed een grote energievreter zijn.


Dus het is een misvatting dat HSP sowieso floreren tijdens een (semi-)lockdown. HSP kunnen evengoed als niet-hoogsensitieve mensen last hebben van te weinig live contacten.


Luister dus zeker - in deze periode nog meer dan anders - naar jouw eigen behoeften, neem dagelijks een moment om je af te vragen: wat heb ik nodig om in deze omstandigheden mijn evenwicht te bewaren en wat kan ik daar in de gegeven omstandigheden zelf voor doen?

Zelfzorg is nu extra belangrijk. Bedenk ook dat wanneer jij goed voor jezelf zorgt, je beter in staat blijft om ook goed voor anderen zorg te dragen.


Elk jaar organiseren we bij Kompas de workshop 'Hoe overleef ik als HSP op de werkvloer'. De volgende editie is voor voorjaar 2021, hou onze website in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief als je graag op de hoogte blijft!

Hoe je als HSP floreert op de werkvloer, of als je thuis aan het werk bent, komt ook regelmatig aan bod tijdens individuele loopbaanbegeleiding. Contacteer ons gerust als je hierover graag meer weet!


108 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven