Na twee maanden in lockdown start de economie geleidelijk weer op. Winkels gaan open, we mogen naar de kapper,... Maar niet iedereen staat te springen om terug aan het werk te gaan. Onderzoek van de KU Leuven en IDEWE toont aan dat bijna de helft van de werkende Belgen na de coronamaatregelen kampt met angst en depressieve gevoelens (HR magazine, 4 mei 2020). De terugkeer naar de werkvloer brengt vragen en onzekerheden mee. Mensen zijn bang voor een eventuele besmetting, vrezen dat hun job niet meer hetzelfde zal zijn, hebben schrik voor een plotse stijgende (werk)druk, vinden de richtlijnen nog onduidelijk, etc. Bedrijven hebben veel aandacht voor het corona-proof maken van de werkvloer. Maar hebben ze ook oog voor het psychosociaal welbevinden van hun werknemers? En wat kan je zelf doen om op een fijne manier weer te gaan werken?
1. Zorg voor verbinding met de werkvloer In veel bedrijven blijft telewerk de norm. Probeer contact te houden met elkaar, niet alleen tijdens vergaderingen trouwens. Ook informeel contact is nodig om je goed te voelen in je job. Organiseer bijvoorbeeld virtuele koffie- of middagpauzes. 'Echte' koffie- en middagpauzes zullen door de regels van social distancing anders aanvoelen en/of er anders uitzien. Wees ook hier creatief om het informeel contact mogelijk te maken en te behouden.
2. Vraag elkaar hoe het gaat
Praat met elkaar, ook over wat je onzeker maakt in deze periode, en over wat je stress bezorgt.
3. Corona, de onzichtbare olifant in de kamer Pols bij collega's die uit ziekte terugkeren hoe het gaat. Durf te vragen hoe die persoon corona heeft beleefd, wat bezorgheden zijn, etc. Wanneer iemand na Corona terugkeert naar de werkvloer, kan dit voor onrust zorgen bij de andere collega's. Maak dit onderling bespreekbaar.
4. Zorg dat de verwachtingen duidelijk zijn In de meeste bedrijven was er de afgelopen weken een daling van activiteit. Deze heropstart is vergelijkbaar met de heropstart na een periode van langdurige ziekte. Het risico bestaat dat werkgevers en medewerkers het gevoel krijgen 'verloren tijd te moeten inhalen'. Dit kan veel stress veroorzaken, dus goeie afspraken zijn nodig. Ook telewerk is geen evidentie. De grens tussen werk- en privétijd vervaagt. Probeer goeie afspraken te maken rond beschikbaarheid. Maak deze afspraken zichtbaar in een gedeelde agenda.
Comentários