top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHadewijch Heyvaert

Stel jij je dromen uit 'tot na corona'?

Bijgewerkt op: 2 mrt. 2021


We kennen allemaal wel het cliché van mensen die hun leven uitstellen ‘tot na hun pensioen’. Vaak zijn dat mensen die hun job tegen hun zin doen, maar doorbijten om dan rond hun 65e eindelijk van het leven te genieten. In een gouden kooi blijven zitten tegen je zin en het echte leven uitstellen tot na je pensioen: dat vinden wij als Kompas-coaches zonde. Omdat we zelf ervaren wat het voor onszelf en onze cliënten betekent als je je job echt graag doet. Het effect van werk dat bij je past en dat je energie geeft, reikt véél verder dan de werkuren: hoe fijn is het als je je goed voelt tijdens de werkuren, en daarna genoeg energie over hebt voor andere belangrijke zaken (je gezin, vrijwilligerswerk, een hobby, je vrienden en familie,…)?!


Ook al moeten we in deze coronatijden noodgedwongen vanalles uitstellen (reizen, een groot feest, bioscoopbezoek,...), er zijn gelukkig veel dingen die wel kunnen doorgaan. Werken aan meer werkgeluk is er daar één van.


We horen van sommige cliënten dat ander werk zoeken nu niet aan de orde is, omdat werkzekerheid belangrijker wordt voor hen in deze onzekere tijden. Het goeie nieuws is: je hoeft in veel gevallen helemaal niet van werk te veranderen om je goed te voelen. Meer zelfs: aan iedereen die niet tevreden is op het werk, raden wij aan om eerst de mogelijkheden van jobcrafting te bekijken.

Jobcraften betekent zoveel als boetseren aan je job tot die (terug) beter je past. Dat kan door je takenpakket aan te passen, maar op nog heel wat andere manieren: door iets te veranderen aan je werkomgeving of werkuren, door veranderingen in de werkrelaties maar ook door ‘cognitieve crafting’. Dat laatste wil zeggen dat je een andere houding aanneemt tegenover (de negatieve aspecten van) je werk. Iets wat belangrijk is als je sowieso wil blijven en waar we bij Kompas vaak aan werken via oefeningen uit ACT (Acceptance & Commitment Therapy).


Jobcraften is altijd mogelijk, of je nu thuis werkt of niet, of je job door corona drastisch veranderd is of niet. Dit is zelfs een ideale periode om na te gaan wat je precies wil veranderen en hoe je dat kan doen binnen jouw organisatie, omdat corona alles zo op scherp stelt. Nu voel je waarschijnlijk veel beter dan anders aan wat jou energie geeft, of gaf, en wat niet. In elke crisis is er een natuurlijk neiging om de ‘balans op te maken’: wat ga ik anders doen als deze crisis voorbij is? Doe het nu, want nadien gaat alles snel weer zijn gewone gangetje en geraken jouw dromen weer ondergesneeuwd door drukte en afleiding. Grijp dit moment aan en boek vandaag nog je afspraak bij een Kompas-coach!60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page