top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHadewijch Heyvaert

Spijt van je studie- of loopbaankeuzes?

Bijgewerkt op: 10 apr.

"Ik heb spijt dat ik door de moeilijke omstandigheden bij mij thuis nooit heb kunnen studeren", zegt een nieuwe cliënt tijdens het eerste gesprek. "Dat heeft mijn jobkeuzes serieus beïnvloed, terwijl ik intussen goed weet dat ik meer in mijn mars heb." Heel moedig dat deze persoon echt durft stilstaan bij zijn gevoelens, want spijt is lastig om te voelen.


In loopbaanbegeleiding krijgen we vaak te maken met uiteenlopende gevoelens van spijt:

  • Had ik maar mijn hart gevolgd bij mijn studiekeuze in plaats van 'strategisch' te kiezen.

  • Had ik de gouden kooi maar durven verlaten toen ik jonger was.

  • Had ik maar minder gewerkt, zodat ik mijn kinderen had zien opgroeien.

  • Had ik mijn ambitie maar durven tonen in plaats van me altijd minder te voelen.

  • ...


Situaties uit het verleden kunnen we uiteraard niet meer veranderen. Toch heeft het zin om stil te staan bij datgene waar je spijt van hebt. Het toont je immers wat je nu belangrijk vindt, bijvoorbeeld een goeie band met je naasten, jezelf tonen op het werk, een job doen waar je echt bij betrokken bent,... Spijt geeft je dus belangrijke informatie.


Vervolgens kan je bekijken wat je met deze informatie kan doen. In het heden is er veel wat je wél kan veranderen, op basis van je huidige waarden en situatie:

  • Misschien kan je toch nog een studie aanvatten, al dan niet in avondonderwijs. Of je zoekt andere manieren om te tonen wat je in je mars hebt.

  • Je wordt zichtbaarder in je huidige job, of gaat op zoek naar een job die beter aansluit bij je waarden en verlaat alsnog de gouden kooi.

  • Je beseft dat je alsnog meer werk wil maken van de band met je (klein)kinderen.

  • ...

De mogelijkheden tot verandering zijn vaak veel groter dan je zelf op het eerste zicht ziet!


Heb jij spijt van bepaalde (loopbaan)keuzes? Weet dat je nog heel wat stappen kan zetten richting meer werkgeluk. De Kompas-coaches helpen je graag op weg. Een afspraak inboeken kan hier. Welkom met al je loopbaanvragen!


PS Johan Terryn schreef een mooi boek over omgaan met spijt, met een bijbehorende podcast. In episode 6 vertelt Paulien hoe ze zich in haar studiekeuze en bij het begin van haar loopbaan - tot haar spijt - liet leiden door de meningen van anderen. En hoe ze toch van richting veranderde op haar 33e. Een heel herkenbaar verhaal dat jou misschien ook kan inspireren bij je loopbaankeuzes.
34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page