top of page
Zoeken

Op naar meer werkgeluk

Werkgeluk gaat volgens het manifest van de Week van het werkgeluk over "betekenisvol werk, goede relaties, ontwikkeling en plezier maken, en over het stoppen van overbodige regels, macht, ingewikkelde processen en procedures, ziekteverzuim, ongemotiveerde collega’s en slechte managers."


In welke mate hebben we ons werkgeluk dan zelf in de hand? Moeten we er zelf voor zorgen, of hangen we toch grotendeels af van onze werkgever? Volgens Sonja Lyubomirsky, auteur van ‘De maakbaarheid van het geluk, een wetenschappelijke benadering voor een gelukkig leven’, is zo'n veertig procent van ons geluk maakbaar. Dat wil zeggen het gevolg van onze eigen inspanningen. De helft van ons geluk heeft volgens Sonja Lyubomirsky te maken met aanleg en amper tien procent met de omstandigheden!


Als we dit toepassen op onze loopbaan, zou je dus kunnen zeggen dat het ontbreken van geluk op de werkvloer wel degelijk te maken heeft met de werkomstandigheden. Alleen niet in die mate dat we zelf soms denken... Zo is onze aanleg (of onze persoonlijkheid) maar liefst voor de helft ‘verantwoordelijk’ voor ons al dan niet gelukkig zijn op de werkvloer. En die resterende veertig procent, daar is het ons natuurlijk om te doen: daar zit de maakbaarheid van ons geluk, namelijk hoe we omgaan met onze aanleg én met de omstandigheden waarin we ons bevinden.


Stel bijvoorbeeld dat je erg introvert bent (= aanleg) en je komt in je nieuwe job terecht in een team vol extraverte persoonlijkheden (= omstandigheden), dan zijn er meerdere reacties (= eigen inspanning) mogelijk. En je reactie bepaalt voor een groot stuk mee of je je goed in je vel kan voelen op je nieuwe werkvloer. Een automatische reactie zou kunnen zijn je minderwaardig voelen, kwaad zijn op je collega’s, je terugtrekken of net proberen jezelf te forceren extravert te zijn,… Al zijn er ook andere reacties mogelijk die beter werken. En daar kunnen de coaches van Kompas je bij helpen. Ze zijn allemaal getraind in Acceptance & Commitment Therapy, een wetenschappelijk onderbouwde benadering waarin je leert hoe je constructiever kan reageren op moeilijke werksituaties, in plaats van de automatische piloot aan het werk te laten. Meer werkgeluk, daar gaan we samen met jou voor!

45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


bottom of page