top of page
Zoeken

Nadenken over je job werkt, piekeren niet!

Bijgewerkt op: 15 nov. 2018

Nadenken over je job, en conclusies trekken… Dat is echt niet zo makkelijk. Iedereen die niet meer gelukkig is in zijn of haar job, weet dat ’s nachts in je bed piekeren over je job je niet verder brengt. Maar hoe denk je dan na over je job op een manier die je wél verder brengt? Om te beginnen is het belangrijk dat je precies genoeg stilstaat bij wat er schort voor jou. Dat je dus niet in algemeenheden blijft hangen, maar er echt de vinger op kan leggen wat voor jou anders zou moeten om wél tevreden te zijn in je job. Één van de tools die we daarvoor bij Kompas Loopbaancentrum gebruiken, is gebaseerd op de vijf zogenaamde ‘A’s van arbeid’:


1. Arbeidsorganisatie

2. Arbeidsinhoud

3. Arbeidsvoorwaarden

4. Arbeidsomstandigheden

5. Arbeidsrelaties


Als je ontevreden bent over je job, zal het minstens op één van deze vlakken niet (meer) kloppen voor jou. Of gaat het om een combinatie van factoren? Uiteraard is het belangrijk dit heel precies te weten, alvorens je bijvoorbeeld met je leidinggevende gaat spreken over aanpassingen in je job, of vooraleer je gaat solliciteren voor een andere job! Het laatste wat je wil, is van de regen in de drop belanden. Net omdat veel werknemers niet precies weten wat ze wél willen, is het moeilijk om stappen te zetten.

Let wel: niet al deze 'A’s van arbeid' zijn voor iedereen even belangrijk. Sommige mensen vinden de sfeer tussen de collega’s (arbeidsrelaties) veel belangrijker dan hun takenpakket (arbeidsinhoud), of net omgekeerd. Voor heel wat mensen is het belangrijk zich te kunnen vinden in de missie en de waarden van een organisatie (arbeidsorganisatie), maar ook dat is niet bij iedereen het geval. Een deskundige loopbaancoach kan je helpen ontwarren wat voor jou nu echt belangrijk is in je job, en je helpen om ook echt een eerste stap te zetten. Contacteer ons gerust als je hulp wil bij de volgende stap in je loopbaan!


Tip: wil je je graag langduriger verdiepen in anders omgaan met piekeren, lastige gedachten en gevoelens, dan is een ACT-reeks misschien iets voor jou. Acceptance & Commitment Therapy leert je om op een zachtaardige manier om te gaan met je gedachten, gevoelens en omstandigheden, terwijl je op weg gaat om je doelen en dromen te verwezenlijken. Kompas zet al jaren ACT in bij preventie van en re-integratie na burn-out.

145 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page