top of page
Zoeken
Foto van schrijverHadewijch Heyvaert

Leef jij (graag) van vakantie naar vakantie?

Geregeld zien we bij Kompas cliënten die zich slecht voelen na een vakantieperiode, wanneer ze pas weer aan het werk zijn. Op dat moment valt hen het meest op hoe groot het contrast is tussen hun ‘vrijetijds-zelf’ en hun ‘werk-zelf’.


Een cliënt vertelde na de grote vakantie: “Mijn vrouw zegt dat ik op vakantie een heel andere man ben en ik merk dat zelf ook. Ik lijk tien jaar jonger dan ik ben. En als ik aan het werk ben, lijk ik tien jaar ouder.” Deze cliënt beseft goed dat er altijd een verschil zal zijn tussen werk en vrije tijd, maar hij wil graag tijdens de werkuren meer ervaren wat hem zo deugd doet tijdens de vakantie: een gevoel van vrijheid, veel bewegen (ipv heel de tijd denkwerk doen), genieten, energie voelen, tijd hebben voor zichzelf en de mensen die hij graag ziet,...


Deze cliënt is al een hele tijd bezig met jobcrafting. Hij probeert zijn job aan te passen, zodat ze hem meer energie geeft. Hij probeert het werk meer los te laten na de werkuren. Na een korte periode van verbetering blijkt dit alles niet voldoende en wil hij uitkijken naar ander werk in een andere sector. Voor hem is de conclusie - na heel wat experimenteren en proberen in zijn huidige job - dat zoeken in de lijn van zijn diploma en ervaring niet meer de oplossing is.


Hoe groot is het contrast tussen werk en vrije tijd bij jou? En voelt dit ok? Waarvan wil jij graag meer op het werk?


Wil je graag meer tevredenheid ervaren op je werk, dan kan je stapsgewijs te werk gaan. Er zijn heel veel mogelijkheden zonder een al te grote switch te maken:

  • Je probeert je huidige job te verbeteren (jobcrafting). Loopbaanbegeleiding gaat vaak (eerst) over wat je kan veranderen in je huidige job.

  • Je zoekt een gelijkaardige job in een omgeving die je beter ligt.

  • Je zoekt een andere functie die aansluit bij je diploma en ervaring. Dit kan bij je huidige werkgever of elders. Je bent bijvoorbeeld leerkracht secundair onderwijs en zet van daaruit de stap naar een functie als zorgleerkracht, als pedagogisch begeleider of directeur. Je blijft dan in dezelfde sector.

  • Je zoekt een gelijkaardige job in een heel andere sector. Je was bijvoorbeeld HR project manager in de profit sector en gaat nu hetzelfde doen voor een vzw. Of je blijft project manager maar niet meer in HR.

Merken mensen dat het contrast tussen werk en vrije tijd te groot blijft, dan willen ze in loopbaanbegeleiding graag op zoek naar een andere functie in een andere sector. Ook dan kan je soms nog in je huidig(e) functie/bedrijf blijven, en er bijvoorbeeld iets anders naast doen in bijberoep. Is zo'n combinatie niks voor jou, dan kan je gaan voor een totaal nieuwe invulling van je loopbaan. Denk aan een psychologe die florist wil worden, of omgekeerd.

Voor sommige grote switches is uiteraard een opleiding nodig, maar dat is zeker niet altijd zo. Sowieso gaan we bij een jobswitch kijken welke kennis en vaardigheden er al in jouw rugzak zitten. Die zogenaamde 'transferable skills' neem je mee naar je volgende job.


In loopbaanbegeleiding gaan we altijd op zoek naar jouw persoonlijke waarden en doelen. Vind jij het ok dat er zo’n groot contrast is tussen werken en leven ('work hard, play hard'), dan is dat even goed. Onze bedoeling is jou te helpen jouw leven en loopbaan vorm te geven op jouw manier.


Twijfel je of loopbaanbegeleiding iets voor jou is? Boek dan zeker een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van een half uur met één van de Kompas-coaches! Je kan dit inboeken via 0473/326852 of via de bookingapp.



62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page