top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHadewijch Heyvaert

Je grootste nachtmerrie... hoeft je niet te verlammen

Bijgewerkt op: 13 mrt.

De meeste mensen die in loopbaanbegeleiding komen, willen graag veranderingen in hun loopbaan, bijvoorbeeld een betere relatie met hun leidinggevende en/of collega's, fijnere taken kunnen doen, beginnen solliciteren binnen of buiten de organisatie, promotie maken, een opleiding volgen, minder stress ervaren, meer energie uit hun job halen, het werk makkelijker loslaten na de werkuren, een bijberoep opstarten, een betere balans werk/privé vinden, terug aan het werk gaan na ziekte, en ga zo maar door.


Soms vlot het niet met de gewenste veranderingen en is dit een reden om bij Kompas langs te komen. Dan bekijken we samen wat hiervoor de redenen zijn, en dat kunnen er veel zijn. Er kunnen zogenaamde 'externe' obstakels zijn (bv er zijn geen promotiemogelijkheden in je bedrijf, je leidinggevende staat niet open voor veranderingen in je takenpakket,...). Vaak zijn er ook 'interne' obstakels en één daarvan is angst om te falen. Stel dat de verandering waarvan je droomt (bv een nieuwe job of opleiding) je niet zo tevreden stemt als je nu denkt, stel dat je spijt krijgt van je overstap en je oude job mist (en niet meer terug kan)... dat is voor veel mensen hun grootste nachtmerrie. En zeker een reden om niks te ondernemen en vast te raken.


Zulke angstige gedachten en gevoelens zijn heel normaal: bijna iedereen schrikt terug voor verandering. Mensen zijn immers gewoontedieren. Maar wanneer je verlangen naar bijvoorbeeld de opstart van een eigen zaak echt groot is en je huidige situatie in loondienst je al lange tijd niet meer bevalt, is het niet handig als je angst je blijft verlammen.


Hieronder enkele tips over hoe je dit zou kunnen aanpakken:


  • Informeer je uitgebreid over de nieuwe stap die je wil zetten. Kennis vermindert je onzekerheid. Doe beroep op verschillende informatiebronnen en wees kritisch. Via linkedin kan je bijvoorbeeld mensen vinden die werken in het bedrijf waar jij graag wil werken. Contacteer hen en vraag na wat voor jou echt belangrijk is om te weten. In loopbaanbegeleiding leer je je loopbaanwaarden en -behoeften diepgaand kennen, en dat vergemakkelijkt je zoektocht naar informatie. De Kompas-coaches helpen je hier ook bij, door bv te wijzen op nuttige opleidings- of begeleidingsmogelijkheden, je in contact te brengen met iemand die je meer informatie kan geven etc.

  • Besef dat je angst ook betekent dat er iets op het spel staat dat voor jou belangrijk is. Je worst case scenario onderzoeken kan helpen: wat is echt het ergste wat er kan gebeuren? Wat vrees je het meest? Gaat het erom dat werkzekerheid voor jou belangrijker is dan je eerst dacht? Of ben je vooral bang om minder fijne collega's te treffen? Hoe kan je meer te weten komen over je toekomstige team? En sta ook stil bij wat je gaat doen als je doemscenario uitkomt. Wees voorbereid op het ergste, als je dat nodig hebt om op gang te komen.

  • Maak je stap indien nodig wat kleiner. Jezelf dwingen om snel te gaan en grote stappen te zetten kan averechts werken: je doet dan vaak helemaal niks meer en voelt je mislukt omdat je niet meer in actie komt. Heb je het bijvoorbeeld heel moeilijk met solliciteren, dan kan je eerst vacatures bekijken zonder jezelf te verplichten om te solliciteren. Nadien stuur je eens een brief, zonder jezelf te verplichten om dan ook daadwerkelijk te gaan solliciteren. Soms is het ook nuttig om eens te gaan solliciteren voor een functie die je wel aanspreekt, maar niet per se 'je droomjob' is. Iemand zonder sollicitatie-ervaring vindt solliciteren voor zo'n droomjob vaak een te grote stap. Durf het trager aan te pakken als dat je motiveert om wel iets te doen.

  • Deel je dromen met de mensen rondom jou, dat motiveert om ervoor te gaan. Vraag hulp aan anderen, laat het idee los dat je het allemaal alleen moet doen. Op momenten dat je angstig wordt en je plannen wil laten varen, zullen anderen jou graag ondersteunen en je herinneren aan de redenen waarom je bijvoorbeeld de stap naar een zelfstandigenstatuut hebt gezet. De meeste mensen helpen graag.

  • Merk je dat de mensen in je buurt je angst net versterken? Dan is het misschien beter om een professional te contacteren, zoals een Kompas-coach. Het zou jammer zijn mocht jij de angsten van bijvoorbeeld je ouders overnemen, want dat zou betekenen dat je niet je eigen leven kan leiden. Soms werkt het beter om de gesprekken met je naasten (zeker zij die snel bezorgd zijn) te beperken en je te laten ondersteunen door mensen met tonnen ervaring in deze materie.

Bij Kompas werken we vanuit een ACT-visie (Acceptance & Commitment Therapy). Anders leren omgaan met moeilijke gedachten en gevoelens maakt hier deel van uit.



47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page