top of page
Zoeken

Herken jij je in David Bowie of Steve Jobs?

Bijgewerkt op: 8 nov. 2019

David Bowie was een beroemde zanger en Steve Jobs is het meest bekend als medeoprichter van Apple. Beide beroemdheden hebben op het eerste zicht dus niet zo veel met elkaar gemeen. Maar wie hun carrières heeft gevolgd, weet misschien dat David Bowie niet alleen zanger was, maar ook acteur, dichter, toneelschrijver, kunstverzamelaar en kostuumontwerper. En Steve Jobs was zowel ondernemer, uitvinder als industrieel ontwerper. Hun loopbaan was dus erg divers en die hebben ze opgebouwd op basis van een grote dosis nieuwsgierigheid, leergierigheid en creativiteit. Geen van beiden heeft zich laten leiden door beperkende ideeën over hoe een ‘normale loopbaan’ verloopt.


Het idee dat je je moet specialiseren in één domein zit diep ingebakken, maar sommige mensen zijn nu eenmaal in de wieg gelegd voor meerdere loopbanen. Ze willen zich wel verdiepen en echt goed worden, maar dan toch liever in meerdere domeinen.


Herken je dit? Dan ben je misschien wel wat Emilie Wapnick een ‘multipotentialist’ noemt in haar boek ‘Hoe word je alles? Voor mensen die (nog steeds) niet weten wat ze willen worden’. Een andere naam hiervoor is ‘creatieve generalist’.


Bij Kompas Loopbaancentrum krijgen we regelmatig de vraag hoe best om te gaan met meerdere interesses en talenten. Want het lijkt dan wel een luxe, maar het is niet altijd zo eenvoudig om je loopbaan zo vorm te geven dat je geen gevoel van verlies ervaart. We hebben ook allemaal maar 24u in één dag, dus meerdere interesses combineren vraagt wat denkwerk en organisatie.


Herken je in jezelf een multipotentialist en wil je hier graag meer over weten? Loopbaancoach Hadewijch Heyvaert geeft een avondworkshop over dit thema.

Heb je nood aan individuele ondersteuning bij de jobkeuzes die je maakt? Dan kan je bij Kompas terecht voor loopbaanbegeleiding met of zonder loopbaancheques. Contacteer één van de Kompas-loopbaancoaches.

135 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page