top of page
Zoeken

Gemotiveerd aan het werk, het kan!

Voor de meeste mensen betekent de zomervakantie afstand nemen van het werk. In de hoop daarna, met opgeladen batterijen en met volle goesting het werk te hervatten. Het is helaas geweten dat de vakantieperiode best confronterend kan zijn. Door de afstand van het werk - letterlijk of figuurlijk - zie je onaangename dingen soms ineens heel scherp. Bijvoorbeeld dat je takenpakket al jaren veel te zwaar is en dat je er maar geen grip op krijgt. Of dat je er nu al torenhoog tegenop ziet om je collega’s weer te zien. Of dat je simpelweg vreest dat je niet gemaakt bent voor je job en je afvraagt of je wel een goeie … (vul hier je beroep in) bent. Je voelt dat je motivatie om je werk te hervatten onder nul is gezakt, en dat even de batterijen opladen niet de oplossing is…


Een boeiend model om naar motivatie te kijken, is de zelfdeterminatietheorie, ook wel het ABC-model genoemd. Dit model stelt dat mensen drie basisbehoeftes hebben waaraan voldaan moet zijn om zich gemotiveerd te kunnen voelen: we willen ons allemaal voldoende autonoom voelen, we willen ons betrokken (of verbonden) voelen en we willen ons competent voelen.


Stel bijvoorbeeld dat je leerkracht bent en de autonomie van je job als een belangrijke plus ervaart. Je voelt je ook competent in het lesgeven, en toch ben je de laatste jaren steeds ongelukkiger in je job. Hoe kan dat? Veel leerkrachten hebben weinig tijd voor ondersteunende contacten met collega’s en missen betrokkenheid en verbinding. Maar ook voelen velen zich de laatste jaren minder competent, door nieuwe aspecten in hun job waarvoor ze zich niet genoeg opgeleid voelen (zoals het begeleiden van leerlingen met allerlei speciale noden). En zo is het best mogelijk dat een leerkracht de motivatie voelt verdwijnen - ondanks het plezier in het lesgeven.


Ervaar jij te weinig motivatie voor je werk, stel je dan de vraag welke basisbehoefte er niet genoeg ingevuld wordt. Hoe beter je weet wat je precies mist, en wat je precies nodig hebt, hoe haalbaarder het wordt om je leidinggevende hierover aan te spreken. En hoe beter je kan inschatten of je motivatie kan terugkeren in je huidige job, of een switch toch aangewezen is.


Uit eigen ervaring en die van honderden cliënten weten onze loopbaancoaches hoe motiverend het is als je je (opnieuw) goed voelt in je job. Wij wensen iedereen zo’n job toe, waarin je voldoende autonomie, verbinding en competentie ervaart. Hulp nodig? Bij Kompas kan je nog deze zomer terecht. Boek vandaag nog online je afspraak via www.loopbaankompas.be!

102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page