top of page
Zoeken
Foto van schrijverHadewijch Heyvaert

Ga jij Martine Tanghe achterna?

Bijgewerkt op: 9 dec. 2020

Het afscheid van Martine Tanghe - na 42 jaar bij de VRT! - beroerde niet alleen veel kijkers, maar ook arbeidsmarktexperten als Jan Denys (Randstad). Hij schreef een opiniestuk over wat we kunnen leren van de loopbaan van Martine Tanghe.


Veel, zo blijkt. En dat terwijl een carrière zoals de hare - heel je loopbaan (op een kleine onderbreking na) bij één en dezelfde werkgever doorbrengen - steeds minder voorkomt. Zo’n loopbaan komt zelfs bijna ‘ouderwets’ over, alsof veranderen van werkgever in se beter is dan blijven bij je werkgever. *


Waarom een volledige loopbaan bij dezelfde werkgever een goeie keuze kan zijn volgens Jan Denys:

  • Je kan heel lang blijven groeien in één zelfde functie Zeker als je expertise-opbouw hoog in het vaandel draagt, kan blijven beter zijn dan veranderen. Je bouwt na verloop van tijd immers niet alleen expertise op over je vakgebied en taakinhoud, maar ook over je werkgever zelf. Je weet hoe het werkt binnen de organisatie, welke procedures er zijn, waar je informatie kan vinden, wie die juiste contactpersoon is, enzovoort. Denys wijst hierbij wel op het belang van interne en kleine mobiliteit. Wanneer jij bijleren en variatie belangrijk vindt, is lang bij dezelfde werkgever blijven misschien alleen een optie als er interne mobiliteit mogelijk is. In grote organisaties zoals de VRT zijn die mogelijkheden vaak veel groter dan in KMO’s. Interne mobiliteit kan op verschillende manieren plaatsvinden en betekent zeker niet altijd dat je gestaag de carrièreladder beklimt. Het kan ook betekenen dat je er een boeiend zijproject bijneemt, of dat je doorstroomt naar een andere functie op hetzelfde niveau.

  • Veranderen van werkgever pakt niet altijd goed uit Veranderen van werkgever is inderdaad geen garantie op meer werkgeluk. Angst om de verkeerde keuze te maken is dan ook een veel voorkomende reden om bij de huidige werkgever te blijven. Zal ik mij wel thuis voelen in die nieuwe organisatie? Wat als ik mij daar even ongelukkig voel als in deze job? Anderzijds: als je ongelukkig bent in je huidige job, is niks doen en hopen dat het vanzelf betert een garantie op het uitblijven van werkgeluk. Nadenken over je loopbaan is een aanrader, zeker als je vast geraakt bent in het dilemma ‘blijven of weggaan’. Onze garantie: doorheen een loopbaantraject bij Kompas wordt duidelijk wat voor jou de beste keuze is! *

Tot slot een vraag aan jou: als je vandaag denkt aan het voortzetten van je loopbaan bij je huidige werkgever (al dan niet in dezelfde functie) tot aan je pensioen, wat roept dat dan bij jou op?

  • Ik zie het wel zitten om nog héél lang te blijven, want: ... Lijst hier alles op wat je geweldig vindt aan jouw werk(gever).

  • Ik denk regelmatig aan veranderen, want: ... Lijst hier alles op wat je graag anders zou zien op je werk.

* Een misverstand over loopbaanbegeleiding dat we bij deze graag rechtzetten: loopbaanbegeleiding heeft níet als doel van job te veranderen! Het doel bepaal je als cliënt uiteraard zelf. En heel wat cliënten blijven in dezelfde job na loopbaanbegeleiding, meestal wel mits de nodige aanpassingen. Ze maken een hernieuwde keuze voor hun job en/of voor hun werkgever. En dat gebeurt op een bewuste manier: je weet na een loopbaantraject bij Kompas precies waarom deze job en/of werkgever wél bij jou past, en welke nadelen je er wil bijnemen.





59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page