top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHadewijch Heyvaert

Eén van de moeilijkste vragen...

Bijgewerkt op: 14 dec. 2022

Als loopbaancoach stellen wij regelmatig vragen waar mensen even diep over moeten nadenken. Bijvoorbeeld:

  • Wat wil je echt in je leven en je job? Wat telt voor jou het meest? Waar wil je meer van? (mensen kunnen vaak beter benoemen waar ze minder van willen of wat ze niet meer willen)

  • Waar ben jij echt goed in? Wat zijn je kwaliteiten en talenten?

  • Wat beschouw jij als je realisaties?

De vraag naar realisaties en onderliggende kwaliteiten en vaardigheden roept vaak wat schaamte op: mag je echt fier zijn op jezelf voor wie je bent, wat je kan, wat je realiseert? En vanaf wanneer ben je echt 'goed' in iets, waar ligt de lat? Veel mensen vinden het moeilijk om zelf te zien waar ze sterk in zijn, omdat dat allemaal zo evident lijkt. Is het dan wel de moeite waard om te vermelden?


Hoe zit dat bij jou? Kan jij een realisatie van 2022 benoemen?

Denk daarbij niet per se aan iets groots (zoals een fantastische nieuwe job die je hebt gevonden, of dat je een baby hebt gekregen). Het kan ook iets ‘kleiners’ zijn waarin jij heel wat van je kwaliteiten hebt getoond. En het hoeft zeker niet werkgerelateerd te zijn.


Een cliënt vertelde bijvoorbeeld recent dat hij twee fietstochten van meerdere dagen heeft gemaakt in zijn eentje dit jaar. Waarin hij onder andere toonde dat hij goed kan organiseren, doorzettingsvermogen heeft, heel autonoom is etc. Vaardigheden die uiteraard ook op het werk van belang kunnen zijn.


Vind jij het moeilijk om je eigen realisaties en talenten te zien, vraag het dan zeker eens aan een collega, je partner of een goeie vriend(in). Ook als loopbaancoach zien wij vaak meer kwaliteiten, talenten en realisaties dan onze cliënten. (By the way: wij zien ook sneller blinde vlekken en valkuilen, maar daar gaat deze blog nu even niet over :-)


Leren opmerken waar jij goed in bent en wat jij realiseert, geeft veel energie en inspiratie en is dus een belangrijk onderdeel van elke loopbaanbegeleiding. Iets veranderen aan je job, of veranderen van job, is erg moeilijk als je niet durft zien of benoemen wat jij in petto hebt.


Als het je gelukt is – eventueel met wat hulp – om een realisatie van 2022 te benoemen, kan je dan op dezelfde manier iets benoemen dat je in 2023 graag zou realiseren? Zie het ook hier weer niet te groots. Wil je bijvoorbeeld een paar keer solliciteren volgend jaar? Zou je graag een opleiding volgen (al dan niet professioneel)? Wil je terug meer op kantoor gaan werken en zo het contact met je collega’s herstellen? Of streef je naar iets buiten je werktijd?


Formuleer je gewenste realisatie als een meetbaar doel. Zo kan je eind 2023 nagaan of het gelukt is of niet. Geen probleem als dat niet het geval zou zijn, maar de kans is groter dat je de gewenste stappen zet als het helder is wat je juist graag zou realiseren.


Veel succes! En wees welkom bij Kompas als je ergens hulp bij kan gebruiken. De Kompas-coaches zijn uit het juiste hout gesneden en helpen jou graag met al je loopbaanvragen!

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page