top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHadewijch Heyvaert

De loopbaanlessen van Kompas-coach Katleen

Bijgewerkt op: 27 feb. 2023

Een Kompas-coach heeft heel wat tools in handen om stil te staan bij de eigen loopbaan. Wat heeft Kompas-coach Katleen al geleerd uit haar verschillende jobs? Heel wat, zo blijkt. En ze deelt dit ook graag met ons!

  • Sta bewust stil bij je eigen talenten en kwaliteiten. Zoek uit wat voor jou vlot gaat. Probeer ook uit. Via studentjobs, vrijwilligerswerk, interimwerk, etc… kom je ook te weten wat je (niet) wil doen in je loopbaan/leven.

  • Geloof in jezelf. Jij weet wat goed voor je is en niemand anders. Angst of onzekerheid steken soms (of vaak) de kop op. Dat is heel menselijk en hoort erbij.

  • Als je je professioneel wil heroriënteren of wil springen, durf dan geloven in jezelf. Dit is wat 'ik' wil doen. Deze richting wil 'ik' uitgaan. Is het pad dat je wil behandelen nog vaag? Start! Start met opleiding. Start met minder te werken. Durf te reflecteren. Durf verdrietig te zijn dat je niet bent waar je wil zijn. Durf vooruit te kijken en denk nooit dat je te oud bent voor iets nieuws of voor iets anders. Een nieuwe richting inslaan is ook hard werken. Je gaat vanuit jouw intrinsieke motivatie aan de slag, want jij wil dit. Het is jouw leven. Het proces van verandering is soms moeilijk te combineren met gezin, vrienden, familie, werk etc …. Soms is de balans zoek om verschillende rollen te combineren. Rust en ontspanning is dan een goede remedie.

  • Er zijn overal wel leuke collega's, maar durf zeker te polsen naar de organisatiecultuur als je naar een jobinterview gaat.

  • Wees niet bang dat je de job of nieuwe functie niet gaat kunnen. Als je iets echt wil en uit de sollicitatieprocedure blijkt dat jij geknipt bent voor de job, dan kan je het nodige gaandeweg leren.

  • Nieuwe inzichten, nieuwe contacten, nieuwe kennis, …het zijn allemaal energiegevers. Verandering is vaak beangstigend (vooral in het begin), maar laat dat jou niet afschrikken als je het echt wil.

  • Ga langs bij een loopbaancoach als je vastzit op professioneel vlak, als je je op een kruispunt bevindt in je loopbaan of als je er niet toe komt om stappen te zetten. Een loopbaancoach kan mee detecteren wat je nodig hebt om goed te functioneren en kan je helpen om toch stappen te zetten, ook al ben je onzeker.
163 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page