top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverHadewijch Heyvaert

Blijf jij in je gouden kooi?

Bijgewerkt op: 8 mrt. 2022

Misschien las je recent ook dat heel wat Vlamingen hun job aanvoelen als een gouden kooi. Lees: misschien zouden ze wel willen ontsnappen, waarschijnlijk zelfs kunnen ontsnappen, maar de stap voelt groot en moeilijk...


Redenen die de Kompas-coaches horen om in een gouden kooi te blijven zitten:

 • Ik vind dat mijn werk (naast de nadelen) veel voordelen heeft, en ik doe sommige taken nog graag

 • Ik hou van zekerheid en blijf graag in mijn comfortzone

 • Ik vind werk niet belangrijk genoeg om er risico’s voor te nemen

 • Mijn werk levert mij middelen om (goed) te leven en het gaat mij minder om de voldoening

 • Ik kan moeilijk omgaan met gevoelens van onzekerheid: terug opnieuw beginnen van nul (nieuwe collega’s leren kennen, opleidingen volgen,…) voelt erg ongemakkelijk

 • Ik ben bang dat het in een nieuwe job ook moeilijk gaat lopen en dat ik van de regen in de drop geraak

 • … (vul zelf in waarom jij in je gouden kooi blijft)

Welke redenen halen mensen aan om een gouden kooi te verlaten?

 • Ik vind geld en zekerheid belangrijk, maar werkplezier zeker en vast ook (het ene hoeft het andere gelukkig niet uit te sluiten)

 • Ik ben niet graag op mijn werk (de redenen hiervoor zijn eindeloos: dat kan gaan van een conflict met de baas over een slechte teamsfeer, tot fileleed of een job die niet matcht met waar jij energie uithaalt)

 • Het leven is te kort om zoveel uur per week iets te doen waaruit ik geen voldoening en energie haal

 • Ik wil graag mijn talenten ontplooien en dat kan nu niet

 • Ik doe mijn job goed maar niet graag (meer)

 • Na een lange ziekteperiode kijk ik anders naar het leven, ik wil dichter bij mezelf blijven

 • … (vul zelf in waarom jij soms overweegt om je gouden kooi te verlaten)

Kan je een gouden kooi verlaten zonder enig risico te nemen dat het tegenvalt? Eigenlijk niet. Al zijn er wel wat mogelijkheden om de risico’s kleiner te maken:

 • Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je weet wat belangrijk is voor jou in een job. Denk dan niet alleen aan het takenpakket, maar ook aan de werkomgeving, de arbeidsvoorwaarden, het team, de bedrijfscultuur,… In loopbaanbegeleiding bij Kompas leer je jezelf alvast heel goed kennen op al deze vlakken!

 • Loopbaanbegeleiding helpt om terug mogelijkheden te zien, in plaats van alleen hindernissen. Waarschijnlijk bestaan er heel zinvolle alternatieven voor de jobsituatie waarin je nu zit. Loopbaanbegeleiding biedt je alleszins de kans om alles vanuit een ander perspectief te bekijken.

 • Zorg dat je precies weet waarvoor je deze stap zet! Hou voeling met je waarden en doelen (ook deze lijst je op tijdens loopbaanbegeleiding). Lijst op welke winst en welk verlies er gekoppeld is aan blijven in je huidige job, en aan veranderen van job. Wat kan je winnen met veranderen, op korte én op lange termijn? Is dit belangrijke winst voor jou? Indien niet, dan kan je misschien mogelijk beter blijven waar je bent.

 • Solliciteren wordt makkelijker als je weet waar je op kan letten. Bepaalde vacatures laat je alvast links liggen. Je kijkt breder dan voordien en vindt zo nieuwe interessante vacatures. Je stelt betere brieven op, én je stelt betere vragen tijdens de sollicitatiegesprekken die je voert. Je durft een job laten liggen als je merkt dat ze niet bij jou past. Kortom: je durft breder kijken en denken, én je wordt selectiever in je keuzes. Soms leidt een periode van solliciteren trouwens tot een hernieuwde keuze voor je huidige job of organisatie.

 • De gouden kooi verlaten is niet altijd hetzelfde als de organisatie verlaten! Ben je niet meer tevreden over je job? Bekijk dan eerst (samen met een Kompas-coach) wat je kan veranderen aan je huidige job, en of er eventueel intern een jobswitch mogelijk is die jouw voldoening vergroot.

Heb jij vragen over jouw gouden kooi, of een andere loopbaanvraag? Stel ze gerust aan een ervaren Kompas-coach. Welkom!
130 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page