top of page
Zoeken

Authentiek solliciteren

Bijgewerkt op: 5 nov. 2019

De meeste mensen associëren solliciteren met een verkoopspraatje: ze proberen zo goed mogelijk uit de verf te komen. En het bedrijf of de organisatie dat een vacature heeft, doet meestal hetzelfde: zichzelf neerzetten als een 'sterk merk', de plaats waar je graag wil werken. Ook als er achter de schermen misschien één en ander gaande is...


Uiteraard is dit begrijpelijk, zeker voor een sollicitant die dringend op zoek is naar (ander) werk. Je wil vooral je sterke punten in de verf zetten, zodat de kans op aanwerving verhoogt. Toch is de vraag hoe je kan checken of jullie echt een goeie match vormen als geen van beide partijen zijn of haar kaarten op tafel legt...


Als sollicitant kan je een potentiële werkgever uiteraard niet dwingen om eerlijk te zijn, maar je hebt wel zelf in de hand hoe authentiek jij bent. Stel je echt al je vragen? Durf je uitkomen voor je waarden en behoeftes, waar jij echt voor staat? Als je dit doet, dan kom je al een heel eind.


Dit betekent uiteraard niet dat je zomaar alles moet vertellen, wel dat er diplomatische manieren zijn om te tonen wat jij nodig hebt om je goed te voelen op de werkvloer. Staat de werkgever hiervoor open, dan zijn jullie misschien echt een goeie match. Knapt het bedrijf of de organisatie af of jouw eerlijkheid, dan mag je ervan uitgaan dat jij met jouw persoonlijkheid, talenten, waarden en behoeften op dit moment niet past in het bedrijf, of in het team in kwestie. Nuchter bekeken is het misschien ook best dat men jou niet aanwerft in dat geval.


Dus...

  • Een eerste voorwaarde voor authentiek solliciteren is dat je weet waar je voor staat. Vergelijk het met de zoektocht naar een nieuwe woning: als je niet weet in wat voor soort woning jij je goed voelt, dan zoek je maar een beetje op goed geluk.

  • Een tweede voorwaarde is dat je weet hoe te verwoorden wat jij belangrijk vindt. Want niet alleen wat je over jezelf vertelt en welke vragen je stelt is van belang, ook je communicatiestijl maakt een groot verschil.

Hetzelfde geldt natuurlijk als je in je huidige job een gesprek wil aangaan met je leidinggevende: hoe beter je weet wát je wil zeggen en hóe je dat kan zeggen, hoe meer kans dat dit gesprek ergens toe leidt.


Wil je hier meer zicht op krijgen en leren solliciteren/onderhandelen op een authentieke manier? Dan helpen onze Kompas-coaches je graag!

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page