top of page
Zoeken

Zo kan het niet verder op het werk... maar waarom is veranderen toch zo moeilijk?!

De loopbaancoaches bij Kompas zien dagelijks mensen die ‘iets’ willen veranderen op hun werk, al weten ze vaak nog niet goed wat en al helemaal niet hoe eraan te beginnen. Abnormaal is dat zeker niet, want veranderen is niet evident. Als mens hebben we een natuurlijke neiging tot behoud: wat we kennen is veilig, dus zijn we geneigd daaraan vast te houden, ook al zijn we absoluut niet gelukkig. Wat is er dan nodig om wél te durven veranderen? Kort samengevat: zelfkennis, vaardigheden en actie.


1. Allereerst moet je zicht krijgen op wat je echt wenst, waar je professioneel naartoe wil. Om dat te weten te komen, bespreek je tijdens een loopbaanbegeleiding met je coach je huidige situatie: wat geeft je energie, wat vreet energie, wat zijn je talenten, en vooral: wat is voor jou belangrijk in je leven en je werk? Aan de hand van opdrachten en vragen van je coach denk je na over jezelf en sta je stil bij je waarden en behoeften. Wanneer ervaar je flow of energie, waar word je vanbinnen warm van? Zo kom je veel te weten: wie ben jij, wat kan jij, wat wil je? Het wordt dan ook duidelijker of je al dan niet van werk wil veranderen.


2. Veranderen van werk is geen gemakkelijke stap, dus helpt het om eerst goed te onderzoeken of er veranderingen mogelijk zijn binnen je huidige job. Dit heet jobcrafting en kan bijvoorbeeld gaan over aanpassingen in je takenpakket, verhuizen naar een stiller bureau, in een ander team gaan werken, een andere functie gaan uitoefenen, een opleiding volgen,… Deze opties onderzoeken betekent niet alleen erover nadenken, maar ook actie ondernemen, bijvoorbeeld het gesprek aangaan met je leidinggevende of solliciteren voor een interne vacature. Beslis je om te veranderen van werk, dan kan je beginnen met vacatures bekijken, solliciteren, je netwerk aanspreken, contact opnemen met een studiegenoot die een job doet die jou interesseert,… Deze acties bieden je veel informatie en tonen je of je op het juiste spoor zit. Zo kan je bijsturen indien nodig. We bekijken samen welke concrete stap je op korte termijn kan zetten.


3. Bij Kompas gaan we nog een stap verder en bekijken we ook hoe je tot actie kan komen. Je hebt immers vaardigheden nodig om stappen te zetten, en zeker ook om te kunnen omgaan met de obstakels die je onvermijdelijk tegenkomt! Bijvoorbeeld: hoe voer je dat moeilijke gesprek met de manager best? Hoe ga je om met negatieve gedachten over jezelf? Wat met die angst voor het onbekende als je graag van werk wil veranderen? Onze loopbaancoaches werken hier met jou aan tijdens individuele gesprekken, maar we hebben ook een vormingsaanbod waarin inzichten gekoppeld worden aan vaardigheden om tot actie te komen. Zo bieden we vormingsreeksen aan op basis van Acceptance & Commitment Therapie (ACT) waarin er tijd is om te leren omgaan met moeilijke gevoelens en gedachten, en te oefenen in een kleine groep. Er is een ochtendreeks ACT voor mensen met burn-out en een avondreeks ACT voor mensen die aan het werk zijn. Ook organiseren we dit najaar een avondworkshop over hoe je tot actie kan komen om je doelen te bereiken.

389 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page