We kennen ze allemaal wel, mensen die van jongs af aan al weten wat ze willen worden: leerkracht, arts, meubelmaker, schrijver,… en die hun droom weten te verwezenlijken.
Natuurlijk kan het samenvallen van een passie en een job heel vervullend zijn. Maar het is een misvatting dat er iets mis is als dat bij jou niet het geval is! Net van al die 'moetens' worden we vaak ongelukkig. Dus ook van 'je ware passie moeten vinden' en hier je job van moeten maken.
Niet iedereen heeft één grote passie: misschien heb jij meerdere passies of interesses, zonder dat eentje er echt boven uit steekt? Ook is niet elke passie te vertalen naar een job of zaak.
Zonder zo’n duidelijke ‘passie voor één beroep’ lijkt de zoektocht naar een job soms minder evident. Het goeie nieuws is: meerdere jobs kunnen echt bij je passen.
Hoe kom je dan te weten welke jobs dat zouden kunnen zijn? Richt je alleszins niet op de eerste plaats op functienamen en -omschrijvingen! In plaats daarvan sta je beter eerst stil bij je eigen talenten, de werkomgeving waarin jij floreert, de valkuilen waarmee je best rekening houdt en de taken waarvan je houdt.
Wanneer je meer zicht krijgt op je energiegevers en wat jij nodig hebt in een job, begin je vaak vanzelf een rode draad te zien en daar kan je concrete functieomschrijvingen aan gaan koppelen.
Uiteraard kan loopbaanbegeleiding je hierbij helpen! Kenmerkend voor Kompas Loopbaancentrum is een waardengerichte aanpak. Naast al het bovenstaande, focussen we bij Kompas sterk op wat voor jou belangrijk is in je leven en je loopbaan. Wat drijft en motiveert jou, in deze levensfase en op de langere termijn? Waarvoor doe je het allemaal? Je loopbaanwaarden (bijvoorbeeld persoonlijke groei, bijdrage leveren aan de maatschappij, zekerheid hebben om voor je gezin te zorgen, ...) kan je sowieso realiseren in meerdere jobs.
Welke job jou energie geeft, dat kan trouwens ook evolueren in de loop van je leven: naargelang je ouder wordt, je kinderen groter worden of het huis uit gaan, je financiële noden veranderen, wanneer je verhuist,… Wat klopte als een bus toen je vijfentwintig was, klopt dus misschien niet meer op je vijftigste.
Vaak is het zoeken naar een passende job ook een kwestie van uit je comfortzone stappen en iets ondernemen: praten met mensen over je loopbaandromen, vrijwilligerswerk gaan doen om na te gaan of een bepaald soort werk je ligt, beginnen solliciteren, en wie weet: starten in een nieuwe job, ondanks de onzekerheid die daar altijd een beetje bij hoort. Ook bij de start van die nieuwe job kan loopbaanbegeleiding trouwens een belangrijke steun zijn.
Wil je graag hulp bij het zoeken naar de rode draad in jouw loopbaanwensen, en naar de jobs die daarbij kunnen aansluiten? Je bent welkom bij één van de ervaren loopbaancoaches van Kompas!
Commenti